Smal aftale giver fire milliarder til landbruget

LANDDISTRIKTSMIDLER: Regeringen har tirsdag indgået aftale med Enhedslisten og SF om 3,9 milliarder til landbruget. Midlerne bruges blandt andet på nye stalde og mere økologi. Blå blok forlod forhandlingerne i sidste uge grundet en tvist om kvælstof-indsats.

Foto: Colourbox
Hjalte T. H. KragesteenLise-Lotte Skjoldan

Efter blå blok sidste uge forlod forhandlinger om 3,9 milliarder kroner til landbruget, har regeringen nu indgået en smal aftale med Enhedslisten og SF.

Aftalen giver frem til 2018 flere midler til nye stalde, mere økologi og en øget kvælstof-indsats.

"Vi giver cirka 850 millioner kroner til nye grønne stalde. Det er investeringer, der mangler ude i erhvervet, og vil løfte produktionen, så den bliver mere effektiv, miljøvenlig og med et højere niveau af dyrevelfærd. Støtten vil give investeringer for op imod 3,3 millarder kroner og skabe 1.600 job i landbruget frem til 2018," siger Dan Jørgensen.

Aftalen er om det såkaldte landdistriktsprogram, der udmønter EU-midler til udvikling af landdistrikterne. Midlerne bliver fordelt over en treårig periode fra 2016 til 2018.

Enhedslisten havde tidligere forladt forhandlingerne, men vendte tirsdag tilbage til bordet med krav om flere midler til økologi. Og det krav har de fået igennem, sådan så der bliver afsat 45 millioner kroner ekstra til økologi de næste tre år.

"Det er vigtigt for Enhedslisten, at landdistriktsmidlerne bruges til at styrke den økologiske omstilling. Derfor har det været helt afgørende, at vi har skaffet 45 millioner ekstra til økologi om året de næste tre år," siger Per Clausen, fødevareordfører for Enhedslisten.

Blå partier uenige i kvælstof-indsats
Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative forlod torsdag i sidste uge forhandlingerne om landdistriktsmidlerne. Den centrale knast mellem regeringen og de borgerlige partier var uenighed om kvælstofindsatsen, hvor regeringen vil bruge gennemsnitligt 225 millioner kroner årligt på vådområder.

"Vi vil gerne have en mere fleksibel løsning, der giver mulighed for hele tiden at bringe ny viden ind i forbindelse med kvælstof. Men det ville regeringen ikke være med til," siger Dansk Folkepartis fødevareordfører, René Christensen.

Venstre peger også på kvælstof-spørgsmålet som afgørende for, at man ikke kunne lande en bred aftale:

"Vi er ikke tilfredse med, at tingene er fastlåst i tre år i forhold til vandmiljøet. Vi ønsker større fleksibilitet, fordi der løbende kommer mere viden omkring eksempelvis minivådområder, stenrev og muslingeproduktion," siger fødevareordfører Erling Bonnesen (V).

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) glæder sig til gengæld over den samlede naturindsats, og kalder aftalen en stor gevinst for Danmark.

"Vi får nye naturområder og passer bedre på den natur, vi har. Samtidig sender vi mindre kvælstof ud i vores fjorde og kystområder til gavn for miljøet. Og det hele sker frivilligt og med en kompensation for landbruget. Så alle vinder med denne aftale," siger Kirsten Brosbøl.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00