Debat

Sportsfiskere: Stop det intensive landbrug i ådalene

DEBAT: Regulering og hårdhændet vedligehold af vandløbene løser ikke oversvømmelses-problemerne. Det kræver mindre landbrug i ådalene, skriver Verner W. Hansen fra Danmarks Sportsfiskerforbund. Den bebudede lovændring får ham til at pointere, at vandløbene er til for mere end bare afvanding.

<span>Der er behov for et seriøst og grundigt forarbejde for ændringen af vandløbsloven, skriver forbundsformand i Danmarks Sportsfiskerforbund Verner W. Hansen.</span>
Der er behov for et seriøst og grundigt forarbejde for ændringen af vandløbsloven, skriver forbundsformand i Danmarks Sportsfiskerforbund Verner W. Hansen.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Verner W. Hansen
Forbundsformand i Danmarks Sportsfiskerforbund 

”Vandløb, bække og åer er dannet i tidernes morgen for at aflede regnvand fra marker og byer.” 

Det kunne man for et par år siden læse i en stor annonce i alle landets aviser. Annoncen var indrykket af landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug som led i organisationens kampagne mod de statslige vandplaner. 

Nu har bække og åer faktisk været en del af den danske natur, længe før der var landbrug og byer. Men det natursyn, som annoncen er udtryk for, hvor vandløb udelukkende betragtes som afvandingskanaler for landbruget, er desværre ikke nyt. Heller ikke i det politiske landskab. 

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

Kjer går tilbage til dumheden
Ved behandlingen af den tidligere vandløbslov i 1963 præsenterede Venstres Peter Larsen, senere landbrugsminister, denne lov med ordene: "Vandløbene skal rettes ud, så de så hurtigt som muligt kan føre skidtet til havs."

Der er imidlertid løbet meget vand i åerne siden da, og den tilgang til forvaltningen af de danske vandløb og deres naturværdier blev heldigvis forladt med den nye vandløbslov i 1983. 

Svaret på oversvømmelsesproblemerne og klimaudfordringerne er at tage lavbundsarealer i ådalene ud af intensiv landbrugsdrift, så den naturlige dynamik mellem vandløbene og deres enge kan genskabes.

Verner W. Hansen
Forbundsformand i Danmarks Sportsfiskerforbund

Det troede vi i al fald, indtil de blå partier i foråret fremlagde et beslutningsforslag i Folketinget, som vil skrue udviklingen tilbage til det forrige århundrede og ødelægge alle de naturforbedringer, der er gennemført i de danske vandløb gennem de seneste årtier. 

Nu har miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) så bebudet, at hun vil ændre vandløbsloven med udgangspunkt i dette beslutningsforslag, så det blandt andet skal præciseres, at vandløb først og fremmest skal tjene afvandingsformål. 

Løser ikke problemerne
Men det er altså ikke lige det, der er brug for i en situation, hvor op mod 70 procent af de målsatte danske vandløb fortsat ikke kan leve op til vandrammedirektivets krav om god økologisk tilstand. Det er primært på grund af spærringer og dårlige fysiske forhold netop som følge af tidligere tiders hårdhændede vedligeholdelse og reguleringer.

Dertil kommer, at regulering og hårdhændet vedligeholdelse af vandløbene overhovedet ikke løser de oversvømmelsesproblemer, der angiveligt er formålet. 

Det vil blot sende oversvømmelserne hurtigere nedad i vandløbssystemerne og skabe større oversvømmelsesproblemer i byområder og andre områder nederst i vandløbssystemerne. 

Løsningen er tværtimod at tilbageholde vandet øverst i vandløbssystemerne. 

Derfor er svaret på oversvømmelsesproblemerne og klimaudfordringerne at tage lavbundsarealer i ådalene ud af intensiv landbrugsdrift, så den naturlige dynamik mellem vandløbene og deres enge kan genskabes.

Målet er en afbalanceret helhed
Der er flere gode grunde til, at der kan være behov for en bedre og mere opdateret vandløbslov, som også påpeget af Natur- og Landbrugskommissionen. 

Men det forudsætter et seriøst og grundigt forarbejde, der både inddrager de naturmæssige og afvandingsmæssige hensyn i en afbalanceret helhed. 

Det er vigtigt, som Jørn Pedersen, formand for KL’s Teknik- og Miljøudvalg, ganske rigtigt har påpeget, at der ikke laves et quick-fix på området. 

Derfor bør miljø- og fødevareministeren også følge KL's opfordring og nedsætte et hurtigt arbejdende lovforberedende udvalg med eksperter og interessenter med henblik på at skabe et solidt fagligt grundlag for ændring af vandløbsloven.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00