Topforskere i hård kritik af nye klagenævn

KLAGER: Regeringens nye klagenævn vil stik imod intentionen blive en væsentlig forringelse af klagesystemet, lyder en fælles opsang fra tre professorer i miljøret. Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) ser det som et politisk partsindlæg.

"Jeg er ikke bange for, at sagerne kommer til at havne mellem to stole," siger Troels Lund Poulsen.
"Jeg er ikke bange for, at sagerne kommer til at havne mellem to stole," siger Troels Lund Poulsen.Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Hjalte T. H. Kragesteen

Jeg anser det for at være et politisk partsindlæg, som jeg ikke er enig i.

Troels Lund Poulsen (V)
Erhvervs- og vækstminister
Fakta
Nye klagenævn
Regeringen har netop haft udkast til love om to nye klagenævn i høring: Et nyt Miljø- og Fødevareklagenævn. Det skal fungere som en sammenlægning af Natur- og Miljøklagenævnet og Klagenævnet for Fødevare, Landbrug og Fiskeri, der bliver nedlagt i samme ombæring. Nævnet skal tage sig af sager, der relaterer sig til Miljø- og Fødevareministeriets ressortområde.  

Derudover opretter man et nyt Planklagenævn til sager, der relaterer sig til Planloven. Formålet er ifølge Erhvervs- og vækstministeriet at sikre balance mellem hensynet til vækst og udvikling over for hensynet til natur og miljø.

Klagenævnene kommer til at høre under Erhvervs- og Vækstministeriet og placeres i Nævnenes Hus i Viborg.  

Ændringerne er besluttet i forbindelse med den politiske aftale om en ny Planlov fra juni 2016. Aftalen er indgået mellem regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Konservative.

Regeringen er helt og aldeles galt på den.

Det mener Helle Tegner Anker, Ellen Margrethe Basse og Peter Pagh, der alle er professorer i miljøret. De retter nu en omfattende bredside imod regeringens planer om to nye klagenævn på miljøområdet.

”Hvis de to lovforslag bliver vedtaget, vil det – direkte i modstrid med de påståede intentioner – væsentligt forringe rammerne for kommuner, borgere og virksomheder,” skriver forskerne i nyt debatindlæg til Altinget, hvor de konkluderer:

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00