V kritiserer ”såkaldte” forskere efter vandmiljø-læk: Landbrugspakken står fast

VANDMILJØ: Tal for vandmiljøets tilstand er ikke endelige, og derfor undrer Venstre sig over, at flere forskere kan komme med bastante konklusioner. Landbrugspakken står uantastet, fastholder miljøordfører Erling Bonnesen.

Erling Bonnesen og daværende miljø- og fødevarerminister Eva Kjer Hansen under behandlingen af landbrugspakken i Folketingssalen i 2016.
Erling Bonnesen og daværende miljø- og fødevarerminister Eva Kjer Hansen under behandlingen af landbrugspakken i Folketingssalen i 2016.Foto: /Ritzau/Rasmus Flindt Pedersen
Hjalte T. H. Kragesteen

I Venstre vækker det i den grad forundring, at to eksperter i dagens Altinget kan sige, at vandmiljøet går tilbage.

”Det undrer mig meget, at såkaldte forskere lækker tal, som endnu ikke er færdigbehandlet. Og det undrer mig meget, at de såkaldte forskere på baggrund af foreløbige tal drager nogle meget bastante konklusioner,” siger miljøordfører Erling Bonnesen (V).

Meldingen kommer efter, at Altinget torsdag har offentliggjort lækkede tal, der viser, at vandmiljøet for tredje år i træk er i tilbagegang. Forskerne siger, at det er i modstrid til forventningerne til landbrugspakken, og at Danmark i yderste konsekvens kan være på vej mod brud på EU’s vandramme direktiv.

Forskere har ikke det hele med
Erling Bonnesen kritiserer, at forskerne kommenterer tallene.

Jeg kan sige fuldstændig kontant, at vi kan stå fuldstændigt på mål for fødevare- og landbrugspakken.

Erling Bonnesen (V)
Miljøordfører

”Vi ved, at man skal se på en udvikling over flere år. Det undrer mig meget, at man ikke peger på, at der også skal ses på andre ting. Og at man skal se på en udvikling over nogle år,” siger Erling Bonnesen.

Men det er jo netop en udvikling over tre år?

”Jo, jo. Men de konkluderer på noget, der ikke er gjort endeligt færdigt i Miljøstyrelsen. Jeg ser frem til at få de endelige tal,” siger Erling Bonnesen.

Men er du ikke bekymret for den retning, som de her tal viser?

”Jeg følger maksimalt med i alt, hvad der kommer. Og jeg kigger da bestemt også på de her tal. Men det undrer mig, at forskerne ikke tager det hele med,” siger Erling Bonnesen.

Står på mål for landbrugspakken
Han peger på, at det for nylig er kommet frem, at vandmiljøet flere steder er i bedring målt på niveauet for ålegræs.

”Vi har lige set, at det er kommet frem, at det danske vandmiljø – blandt andet Ringkøbing Fjord – er i klar bedring. Det blev dokumenteret, at der var klar bedring i bundplanterne. Så det undrer mig, at de såkaldte forskere melder ud, som de gør,” siger Erling Bonnesen.

Enhedslisten har kaldt ministeren i samråd, og Danmarks Naturfredningsforening mener, at man skal holde inde med verserende forhandlinger om en ny målrettet kvælstof-regulering af landbruget.

Men det afviser Erling Bonnesen pure.

”Jeg kan sige fuldstændig kontant, at vi kan stå fuldstændigt på mål for fødevare- og landbrugspakken. Og vi vil ufortrødent fortsætte arbejdet med at implementere den. Det er en god aftale,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

0:000:00