Vandløbsindsats under lup – aktører trækker fronterne op

VANDLØB: Regeringen har fremsat lovforslag, der skal danne baggrund for en revurdering af dele af vandløbsindsatsen. Landbruget håber på færre krav. Grønne frygter miljøforringelser.

Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

De grønne organisationer og landbruget lader op til kamp om de små vandløb.

Det fremgår af en række høringssvar til et netop fremsat lovforslag, der skal danne baggrund for en revurdering af vandløbene i vandplanerne (se mere i faktaboks).

Lovforslaget, der bliver forhandlet Folketinget torsdag, skal give miljøminister Esben Lunde Larsen (V) mulighed for at sparke gang i den afgrænsning af vandløb i vandområdeplaner, som de blå partier aftalte med landbrugspakken. Det vil sige, at han i en bekendtgørelse vil kunne fastsætte regler for, hvad kommunerne og nye vandråd skal beskæftige sig med.

Dokumentation

Sagen kort

Som en del af Landbrugspakken besluttede blå blok, at alle vandløb der har et opland på under 10 km2 skal revurderes. Det skal ske på baggrund af nye faglige kriterier, som Aarhus Universitet er ved at udarbejde. Det er besluttet, at vandrådene bliver inddraget i arbejdet.

Forhenværende miljøminister Eva Kjer Hansen (V) lagde i første omgang op til, at alle de ”forhadte vandløb” skal ud af vandplanerne. Udgangspunkt var de vandløb, der har et opland på under 10 km2, hvilket svarer til omkring 8.500 kilometer. Hun lagde dog op til at fastholde mindre vandløb, hvor man allerede har nået miljømål, eller hvor vandrådene sammen med kommunerne har foreslået en konkret indsats.

I den endelig landbrugsaftale blev alle 19.000 kilometer dog fastholdt, og i stedet skal flade, smalle og gravede vandløb eller vandløb, der har begrænset miljømæssig værdi, ikke medregnes. Derudover skal man se på udpegningen af kunstige og stærkt modificerede vandløb, hvor miljøkravene er mindre.

Aarhus Universitet er ved at udarbejde nye kriterier, som derefter skal forelægges de blå partier.

Miljøminister Esben Lunde Larsen (V) har fremsat lovforslag, der skal danne baggrund for øvelsen.

Arbejdet forventes færdig inden udgang af 2017.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00