Debat

Verdens skove: Millioner at hente med urørt skov

DEBAT: Mere urørt skov kan være en indtægt frem for en udgift. Det skriver Stine Tuxen fra Verdens Skove. Hun mener, at regeringen skuffer, mens det er alvorstid i skovene.

Talsmand for dansk natur i Verdens Skove Stine Tuxen opfordrer regeringen til at ranke ryggen og prioritere den danske biodiversitet med mere urørt skov.
Talsmand for dansk natur i Verdens Skove Stine Tuxen opfordrer regeringen til at ranke ryggen og prioritere den danske biodiversitet med mere urørt skov.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Stine Tuxen
Talsmand for dansk natur i Verdens Skove 

Endelig diskuterer politikerne urørt skov. 

Efter at eksperter i biodiversitet, økonomiske vismænd og grønne organisationer i årevis har anbefalet langt mere urørt skov, er budskabet omsider trængt igennem til politikerne.

Urørt skov, og det vil sige skov, der er fritaget for al form for tømmerproduktion, er det vigtigste og mest effektive tiltag for at beskytte vores truede dyr og planter i Danmark. 

Fakta
Vil du også blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

Det er blevet slået fast af eksperter gang på gang. 

Alligevel glimrede Naturplan Danmark med forsvindende lidt urørt skov. Pinligt lidt. 

Det er en gåde, hvordan regeringen på så godt et grundlag kunne skabe så dårlig en naturplan.

Stine Tuxen
Talsmand for dansk natur i Verdens Skove

2,5 km2 af statens skove eller 0,2 procent. En mængde, som ikke vil gøre nogen nævneværdig forskel for skovens truede dyr og planter.

Røde ører hos regeringen
Regeringens skovforslag er siden da blevet overhalet indenom af både Enhedslisten, der foreslår at udlægge Gribskov til nationalpark af den høje internationale standard med urørt skov, og af blå blok, der foreslår at udlægge 20 procent af statsskovene som urørte. Det er 100 gange mere urørt skov end regeringens Naturplan Danmark.

Regeringen nedsatte Natur- og Landbrugskommissionen, som kom med 48 anbefalinger til at kombinere bedre natur med vækst i landbruget. 

Til stor overraskelse blev anbefalingerne modtaget med begejstring både af de grønne organisationer og af landbruget. 

Naturplan Danmark blev derimod modtaget med skuffelse og modstand hos både grønne organisationer og landbruget. 

Det er en gåde, hvordan regeringen på så godt et grundlag kunne skabe så dårlig en naturplan. 

Ved sidste valg slog den røde regering sig stort op på sin grønne profil. 

Den burde være flov over Naturplan Danmark, og skov-overhalingen af både Enhedslisten og blå blok må give den endnu rødere ører. 

Tømmer vejer tungere end truede dyr
Hvis regeringen ønsker oprejsning, så er det nu, den skal komme med nogle tiltag, som virkelig vil rykke noget for naturen, og som kan overbevise vælgerne om, at den grønne profil er ægte.

Ifølge Altinget d. 6. maj er det finansieringen, der står i vejen for at udlægge mere urørt skov. 

Naturstyrelsen tjener efter eget udsagn 50 millioner kroner årligt på tømmerproduktionen i statsskovene. 

At stoppe tømmerproduktionen i 20 procent af statsskovene vil derfor koste 10 millioner kroner eller blot 2 kroner per dansker. Eventuelt lidt mere hvis der indgår en høj andel af løvskov, der er mest værdifuld for både truede arter og tømmerproduktion. 

10-20 millioner er ikke meget i forhold til det danske statsbudget, men det er tilsyneladende mere, end den rød-grønne regering vil afsætte til at sikre de danske skove og dens truede arter. 

Finansieringen ligger lige for
Imidlertid er det sådan, at når statens skove skal omlægges fra tømmerproduktion til urørt skov, vil der være en overgangsperiode, hvor beplantninger af eksotiske træer skal fældes, og alle andre beplantninger skal udtyndes. Det skal ske for at give plads til lysninger, vådområder og en naturlig blanding af træarter og aldre. 

Som de økonomiske vismænd har påpeget, vil det give store tømmerindtægter de første mange år. 

Desuden vil de urørte skove åbne helt nye muligheder for at tjene penge på turisme og eventuel jagt af de store planteædere, der hører til i urørte skove. Det er muligheder, der nemt kan overstige 10-20 millioner kroner. 

Dertil kommer muligheden for at udleje jagtretten på de 39.000 hektar statsskov, hvor Naturstyrelsen selv forestår jagten, og af de 60.000 hektar, som kongehuset har tilkendegivet gerne at ville dele. 

Naturstyrelsen kan hente et tocifret millionbeløb på at udleje jagtretten på disse arealer. 

Finansieringen ligger altså lige for, og hvis regeringen forvalter den urørte skov med store græssende dyr, jagt og turisme, kan urørt skov ligefrem blive en indtægtskilde, der nemt overgår tømmerproduktion.

Er der en politisk rygrad?
Danmark er internationalt forpligtet til at sikre vores truede dyre- og plantearter inden 2020. 

Det løfte gav vi i 1992, og siden da har vi intet effektivt gjort for at efterleve det. 

I Verdens Skove vil vi kraftigt opfordre regeringen til at komme med et brag af et forslag, der viser, at den virkelig prioriterer den danske biodiversitet, og at den har rygrad til at efterleve vores internationale løfter. 

Politikerne taler om at give naturen et løft, sikre biodiversiteten, give Danmark en natur at være stolt af og så videre. Det er hidtil blevet ved snakken, men nu er det tid til alvor, hvor end flertallet i Folketinget måtte findes.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00