Debat

Verdens Skove: Regeringen bruger tid og penge på de forkerte nationalparker

Naturstyrelsen har meddelt, at den leder efter arealer til tre nationalparker. Alt imens venter vi stadig på de 17 lovede natur-nationalparker, som skal sikre bedre og mere omkostningseffektiv beskyttelse af biodiversiteten, mere end tre år efter, at de blev vedtaget, skriver ph.d. i naturbeskyttelse Kenneth Buk fra Verdens Skove.

Regeringen sætter fokus på nationalparker, mens de mere effektive naturnationalparker efterlades i skyggen, skriver Kenneth Buk.
Regeringen sætter fokus på nationalparker, mens de mere effektive naturnationalparker efterlades i skyggen, skriver Kenneth Buk.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Kenneth Buk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Naturstyrelsen meddelte 13. november 2023, at den nu søger egnede områder til potentielt tre nye nationalparker – ikke at forveksle med natur-nationalparker.

Loven om nationalparker blev vedtaget i 2007, men de såkaldte nationalparker lever ikke op til den internationale definition på nationalpark, hvad angår beskyttelse, som for eksempel nationalparker i Sverige, USA og Afrika.

Ifølge Naturstyrelsen er det nemlig sådan, at ”oprettelsen af en nationalpark medfører ikke nye restriktioner for land- og skovbrug – og heller ikke for andre erhvervsdrivende”.

Danske “nationalparker” omfatter faktisk landsbyer, motorveje og sågar bykernen af en større by. Ikke overraskende er de såkaldte nationalparker blevet hårdt kritiseret af biologer for ikke at gavne biodiversitet nævneværdigt.

Selv rigsrevisionen konstaterede, at ”der ingen garanti er for, at nationalparkerne bidrager til at styrke og udvikle naturen”, at rammerne for parkerne er utilstrækkelige, og at ingen af de eksterne midler blev øremærket naturindsatsen.

Løftet er ikke opfyldt

Efter mange års stigende kritik af "nationalparkerne" vedtog Folketinget i 2021 en lov om “natur-nationalparker”, som skal leve op til den internationale standard for nationalparker, reelt beskytte vild natur og biodiversitet, og “det forventes, at den enkelte naturnationalpark typisk vil være omkring 1.000 hektar eller derover”.

Der er i rådets vurdering slet ingen strengt beskyttet natur i Danmark

Kenneth Buk
Verdens Skove

De to første natur-nationalparker (NNPer) blev lovet i juni 2020, tre mere i april 2021, to marine NNPer i december 2021 og yderligere ti NNPer i marts 2022.

Tilsammen skal de lovede NNPer på land dække 25.000 hektar eller 0,6 procent af landarealet mod de ti procent strengt beskyttet natur, der er EU’s mål for 2030.

Ved udgangen af 2023 – tre og et halvt år efter vedtagelsen – er ingen af de 17 NNPer dog blevet realiseret. Derfor forundres man over, at Naturstyrelsen eller regeringen vælger at bruge ressourcer på at søge at oprette flere ineffektive “nationalparker”.

Forundringen understreges af Biodiversitetsrådet årsrapport, der udkom 23. November 2023.

Rådet har nedjusteret vurderingen af det areal, der med sikkerhed er beskyttet natur, fra 2,3 procent af Danmarks landareal i den foregående rapport til 1,6 procent i 2023, fordi ingen NNPer er blevet åbnet. Der er i rådets vurdering slet ingen strengt beskyttet natur i Danmark, og dermed er strengt beskyttede NNPer hårdt tiltrængt.

Naturstyrelsen er uden planer

Ifølge Biodiversitetsrådet mangler Naturstyrelsen at udarbejde ansøgninger om dispensationer og tilladelse for 15 af NNPerne, mens 12 af NNPerne mangler Naturstyrelsens projektansøgning og forvaltningsplan.

Der er derfor masser for Naturstyrelsen at gå i gang med for at fremme processen.

Desuden anbefaler Biodiversitetsrådet, at natur-nationalparkerne bør udvides til mindst 5.000 hektar hver for at give nok plads til de naturlige processer, der skal sikre biodiversiteten. For nuværende er 14 NNPer under 5.000 hektar og seks NNPer er mindre end de 1.000 hektar, der forventes ifølge lovbemærkningerne om NNPer.

Læs også

Ifølge Biodiversitetsrådet er ’land sparing’ (naturbeskyttelse uden produktion), som i natur-nationalparkerne, bedre og mere omkostningseffektivt til at sikre arter og økosystemer end ’land sharing’ (deling af plads mellem biodiversitet og produktion), som i de danske nationalparker.

Forkert fokus og manglende indfrielse

I regeringens grundlag hedder det, at den vil bidrage til målene om 30 procent beskyttet natur heraf en tredjedel strengt beskyttet, udpege op til fem NNPer og tre “nationalparker” samt gennemføre de 15 vedtagne NNPer, mens de to marine NNPer tilsyneladende blev glemt.

Selv rigsrevisionen konstaterede, at "der ingen garanti er for, at nationalparkerne bidrager til at styrke og udvikle naturen”

Kenneth Buk
Verdens Skove

Foreløbigt er ingen af løfterne indfriet.

Det er alt imens biodiversitetskrisen raser derudaf, og naturtyper på stribe bliver erklæret i ugunstig tilstand. Det haster med at give naturen plads til at være natur i fred fra produktion af nogen slags.

Verdens Skove opfordrer derfor på det kraftigste regeringen til at realisere de 17 lovede naturnationalparker, som vi ved er effektive for beskyttelse af biodiversitet og som tilmed kan bidrage til EU-målet om strengt beskyttet natur, hvis de gøres tilstrækkeligt store.

De 17 natur-nationalparker vil ligeledes kunne hjælpe Danmark med at leve op til det, vi har lovet i regi af den globale biodiversitetsaftale – Kunming-Montreal aftalen fra december 2022.

Både vores forpligtelser overfor EU, den globale aftale og selvfølgelig biodiversiteten, vil blive løftet på vej af store natur-nationalparker, mens der er meget stor risiko for, at nationalparker ikke vil gavne nogen eller noget. Så lad os blive klogere og fokusere på det, der virker – natur-nationalparker.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kenneth Buk

Faglig medarbejder, Verdens Skove
Ph.d, naturbeskyttelse

0:000:00