Arktisk Råd skal gå fra ord til handling

Arktisk Råds ministermøde i Iqaluit, Nunavut, sluttede sent i går fredag dansk tid. Det canadiske formandsskab overgik til USA, og Jon Burgwald, arktisansvarlig i Greenpeace, kommenterer på overtagelsen fra Iqaluit

Efter Arktisk Råds ørkenvandring under det canadiske formandsskab går vi nu ind i en amerikansk formandsperiode, hvor agendaen ser lovende ud, og hvor der måske for første gang er mulighed for reelle fremskridt.
Det var opmuntrende, at det nye formandskab i form af USA’s udenrigsminister John Kerry i sin tale fremhævede klimaforandringerne og nødvendigheden af vedvarende energikilder. Men hvis Obama administrationen alligevel tillader Shell at bore efter olie i Arktis denne sommer, er de ord intet værd. Det, vi har brug for nu, er handling.
John Kerry nævnte også i sin overtagelsestale, at det vigtigste middel til at beskytte Arktis mod olieulykker er forebyggelse. Den bedste og eneste måde er at forbyde olieboringer i Arktis. Hvis Arktis Råd vil leve op til sin målsætning om at beskytte det unikke arktiske miljø, er det et forbud, de skal arbejde for.
Det amerikanske formandskab har tidligere lovet at opbygge et netværk af beskyttede havparker i det arktiske farvand. Det løfte vil vi holde øje med, for det arktiske farvand er det mindst regulerede farvand i verden og de områder, der tidligere var beskyttet af havisen, er i gang med at blive udplyndrede af monstretrawlere. Økosystemet skal beskyttes og fiskeriet skal være til gavn for dem, der bor i regionen."


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget