Global CO2-udledning stagnerer

Det Internationale Energiagentur har offentliggjort nye tal, der viser, at CO2-udledningen fra energiproduktionen på verdensplan har været den samme de seneste tre år. Det er første gang siden 2009, at CO2-udledningen ikke stiger, men det er alligevel ikke tilstrækkeligt.

I går kunne vi bringe nyheden om, at det er muligt at opnå en global udfasning af CO2-udledningen i 2060, men at det vil kræve store investeringer og ikke mindst at tempoet for indsatsen mod CO2-udledningen bliver sat op i forhold til det tempo vi oplever i dag.

Det Internationale Energiagentur (IEA) har netop offentliggjort nye tal, der viser at den globale CO2-udledning fra energiproduktionen sidste år opnåede samme mængde som i 2014 og 2015. I alt blev der udledt 32,1 gigaton CO2 i 2016 og trods en stigning i verdensøkonomien, har man altså formået at fast holde CO2-udledningen på et stabilt niveau.

USA og Kina står for det største fald
Tidligere har stigninger i verdensøkonomien hængt sammen med en stigende CO2-udledningen, men den kurve ser nu ud til at være blevet knækket midlertidigt. En af årsagerne til dette skyldes, ifølge IEA, at især USA og Kina er gået mere væk fra at bruge kul, og i stedet anvender alternative løsninger som eksempelvis vedvarende energi. I USA faldt kulforbruget i 2016 med 11 procent og i Kina faldt CO2-udledningen med 1 procent. Faldet i Kina bunder blandt andet i en stigende politisk interesse i at bekæmpe de store luftforureninger, som flere af de kinesiske storbyer oplever. Hertil har den kinesiske regering blandt andet investeret stort i vedvarende energi de senere år for at vende de negative tal for luftforureningen i landet.

I Europa var CO2-udledningen uændret i 2016 i forhold til året før, og det skyldes, ifølge IEA, at forbruget af naturgas steg med 8 procent, mens forbruget af kul steg med 10 procent og dermed udlignede CO2-mængderne.

Indsatsen er ikke tilstrækkelig
Selvom verden ikke oplevede en stigning i CO2-udledningen sidste år, så betyder det, ifølge IEA, ikke at vi nu kan læne os tilbage. Som tempoet er lige nu, når vi nemlig ikke de globale klimamål om at holde temperaturstigningerne på under 2 grader. Indholdet af koncentrationer af CO2 i atmosfæren var i 2016 for andet år i træk rekordhøje, og stigning på 3 ppm fra 2015 til 2016 var den største stigning siden man første gang udførte disse målinger i 1957.

Tina Christensen, IPCC-kontaktpunkt for Danmark og klimavidenskabelig rådgiver ved DMI, forklarer overfor fagbladet Ingeniøren, at årsagen til de negative tal er, at vi fortsat udleder store mængder CO2, samtidig med at CO2 forsvinder meget langsomt igen. CO2 har nemlig en levetid på flere hundrede år, og dermed vil tidligere års udledning stadig hænge fast i atmosfæren.

”Bare fordi vi holder udledningerne på et konstant niveau, ryger der stadig 32 gigatons ud i atmosfæren hvert år, alene fra energisektoren”, siger Tina Christensen til Ingeniøren.

Det kræver med andre ord end større indsats, hvis den negative udvikling skal bremses, og ligesom den internationale organisation, Irena, har fastslået i deres rapport, så opfordrer Tina Christensen også til, at der kommer store ændringer og investeringer i energisektoren, som byder på mere vedvarende energi og dermed muligheden for en total udfasning af CO2-udledningen i 2060.

Kilde: Ingeniøren


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget