Danmark er fortsat storeksportør af energiteknologi

Danske virksomheder eksporterede energiteknologi og -service for 83,8 mia. kr. i 2016, som dermed står for 11,8 procent af den samlede danske vareeksport. Danmark er dermed fortsat førende som det land i EU, hvor eksporten af energiteknologi og -service udgør den største del af den samlede eksport.

Opgørelsen der er lavet i et samarbejde mellem Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet, DI Energi og Dansk Energi, blev offentliggjort i forbindelse med DI Energis årsdag i Industriens Hus i København igår. En tilfreds energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt fortæller om baggrunden for talene: "Eksporttallene minder os om, at energisektoren er kolossalt vigtig for Danmarks økonomi, beskæftigelse og velfærd. Med en eksport på knap 84 mia. kr. sidste år blev der, på grund af vores styrkeposition på energiområdet, hentet store værdier hjem til det danske velfærdssamfund".

Han minder dog samtidig om, at man ikke må begynde at slække på arbejdet: "Tallene minder os om, at vi hele tiden skal være på forkant, hvis vi skal fastholde førerpositionen. Vi må ikke hvile på laurbærrene. Derfor har regeringen for nylig lanceret en ambitiøs eksportstrategi, hvor målet er mindst at fordoble eksporten af energiteknologi, så de danske virksomheder kan få endnu bedre fat i de store eksportmarkeder og skabe mere vækst og flere danske arbejdspladser", lyder det altså fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Tyskland er fortsat Danmarks største eksportmarked, mens Holland og Storbritannien er på henholdsvis en anden- og tredjeplads. Ifølge opgørelsen er den danske eksport til både Holland og Storbritannien steget markant siden 2015, og det er især den grønne energiteknologi, der er bud efter.

Hos Dansk Energi er man også tilfreds med udviklingen men maner også til besindighed mod at hvile på laurbærrene: "De dugfriske eksporttal viser, at energi fortsat er en dansk erhvervsstyrke, og der er små udsving i markederne. Styrkepositionen kan vi dog ikke tage for givet. Energibranchen skal holde fingeren på pulsen og levere nye løsninger, mens både energi-, erhvervs- og ikke mindst forskningspolitikken hele tiden skal følge med også", forklarer vicedirektør i Dansk Energi, Anders Stouge.

Kilde: Energistyrelsen


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget