Briter vil indgå sikkerhedspagt med EU

BREXIT: Briterne vil forblive helt inde i hjertet af den europæiske sikkerhedspolitik, også efter de forlader unionen, lyder det i nyt udspil.

Briterne ønsker at bevare status quo, når det kommer til sikkerhedssamarbejdet i EU.
Briterne ønsker at bevare status quo, når det kommer til sikkerhedssamarbejdet i EU.Foto: /ritzau/AP/Gareth Fuller
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Det er i både EU og Storbritanniens klare interesse, at briterne også efter deres exit fra EU kan bevare det ”tættest mulige samarbejde”, når det kommer til håndteringen af terrorisme, efterforskning af kriminalitet og andre sikkerhedstrusler.

Sådan lød det mandag fra den britiske regering i det seneste i en perlerække af udspil, der skal afklare briternes holdning til livet efter Brexit. Her foreslår regeringen en traktat, der skal sikre fortsat britisk deltagelse i centrale dele af EU’s sikkerhedspolitiske samarbejde.

”Sammen med EU har vi udviklet nogle af verdens mest sofistikerede systemer i kampen mod kriminalitet, fordi samarbejde på tværs af grænser er helt afgørende, hvis vi skal kunne beskytte vores borgere og stille kriminelle til ansvar. Det er derfor, vi vil opbygge et nyt partnerskab med EU, som går videre end alle de eksisterende relationer, som EU har med ikke-medlemsstater, så vi fortsat kan modgå disse grænseoverskridende trusler,” lyder det fra Brexit-minister David Davis i en pressemeddelelse.

Ser efter Europol
Dermed lægger briterne en noget mere forsonlig tone for dagen, end da premierminister Theresa May i sit skilsmissebrev til resten af EU-klubben tidligere i år kom med en slet skjult trussel om, at briterne ville tage sin ekspertise og sine efterretninger med sig, når de gik, medmindre EU-siden leverede en god exit-aftale.

Ifølge udspillet har briterne deres øjne rettet mod elementer som Europol, den europæiske arrestordre og Schengen Information System (SIS), som lader EU-landene udveksle efterlysninger af både ting og personer. De nævner også Prüm-samarbejdet, der skaber rammerne for fælles politioperationer og blandt andet giver adgang til fingeraftryk og dna-analyser, samt Eurojust, der er et samarbejde mellem EU-landenes anklagemyndigheder.

En sådan aftale vil først kunne indgås, når der er klarhed omkring, hvordan skilsmissen mellem EU og Storbritannien kommer til at forløbe. EU-siden har i sine forhandlingsmandater også signaleret et ønske om et fortsat tæt samarbejde med briterne på sikkerhedsområdet, når briterne efter planen forlader samarbejdet i slutningen af marts 2019.

EU arbejder allerede i dag sammen med en række tredjelande om efterforskning og sikkerhed. Men briterne gør klart, at de ønsker en bedre og mere vidtgående aftale, end dem, andre lande nyder godt af.

Briterne er i dag en sværvægter på det europæiske sikkerhedspolitiske felt, ikke mindst via sine kontakter uden for EU som medlem af den såkaldte Five Eyes-alliance, hvor de deler efterretninger med USA, Australien, Canada og New Zealand.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Theresa May

Fhv. premierminister, Storbritannien og fhv. leder, Conservative Party
geografi, Sct. Hugh's College, Oxford University

0:000:00