Debat

Debat: Politikerne tvinger danske unge til at blive hjemme i andedammen

DEBAT: Pensionsaftalen betyder, at fremtidens unge må sige nej til givende studie-, forsknings- og arbejdstilbud ude i verden. For med de nye regler risikerer du at vende hjem til Danmark og blive behandlet som en halv-borger, skriver Globalt Fokus.

Nye regler på blandt andet pensionsområdet gør det mindre attraktivt for danskere at studere eller arbejde i udlandet. 
Nye regler på blandt andet pensionsområdet gør det mindre attraktivt for danskere at studere eller arbejde i udlandet. Foto: Heine Pedersen/Københavns Universitet
Kristian Tolbøll
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Nickolas Pagonakis og Peter Christiansen
Politisk studentermedhjælper og sekretariatsleder, Globalt Fokus

”I Danmark er jeg født, der har hjemme … men tager jeg ud i verden, så står jeg i et hav af problemer, når jeg kommer hjem igen.” Var H.C. Andersens hyldest til Danmark skrevet i 2017, så havde teksten måske lydt på denne måde.

Danskere, der vil opleve at læse og arbejde i England, Norge eller USA, kommer trods en rygsæk fyldt med erfaringer hjem til en tilværelse som halv-borgere med den nye pensionsaftale og foreslåede ændring af SU-reglerne. Forslagene er en skidt forretning for Danmark, der er blevet rigere af de store gevinster, ideer og muligheder, verden har at tilbyde – og som vi har givet verden.

Skræk for den store verden
De danske politikere lever i en skræk for verden, når de indskrænker danskernes mulighed for at berige Danmark med inspiration udefra. Det er at mure verden ude – og danskerne inde.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Forskrækkelsen for verden er en forglemmelse af, hvilke muligheder det kan give for Danmark at tage verden til sig. Børnene af forældre, der har været bosat i udlandet, kan give deres venner i skolerne et nyt fagligt niveau og en modenhed efter at have været vokset op i et andet land. De danskere, der har rejst til udlandet, tager en masse unikke danske ideer og modeller med, som vil få verden til at se efter Danmark for mere inspiration.

De, der har bosat sig og arbejdet i udlandet, kan give de danske kollegaer en masse nye inputs og praksisser, der kan udvikle arbejdspladsen. Verden er et frugttræ fyldt med muligheder, som det ville være en skam ikke at fylde en hel kurv eller to med.

Vil politikerne virkelig tvinge danskere til at sige nej til de mange givende studie-, forsknings- og arbejdstilbud, som verden kan tilbyde?

Nickolas Paganakis og Peter Christiansen
Politisk studentermedhjælper og sekretariatsleder, Globalt Fokus

Grebet er blevet strammet
Den 21. juni indgik regeringen og Dansk Folkeparti en ny pensionsaftale, der strammer grebet om danskernes mulighed for at arbejde og læse i udlandet. Her i efteråret har regeringens støtteben Dansk Folkeparti lavet et lovforslag om, at der ændres på SU-reglerne, så studerende bliver i den danske andedam.

Helt konkret betyder pensionsaftalen, at danskere over 15 år, der i gennemsnit bosætter sig cirka fem år i udlandet i forbindelse med for eksempel arbejde eller studie, miste deres ret til fuld folkepension. Med Dansk Folkepartis forslag vil unge, der har boet et af de seneste otte år i udlandet, blive frataget deres rettighed til SU.

Det er lænker om de danskere, der med stort mod og optimisme gerne vil tage ud i verden. Vil de danske politikere virkelig mure modige og optimistiske danskere inde? Vil de virkelig tvinge danskere til at sige nej til de mange givende studie-, forsknings- og arbejdstilbud, som verden kan tilbyde?

Pensionsaftalen og Dansk Folkepartis lovforslag kunne tyde på det. For med de nye regler risikerer du at komme hjem til Danmark og blive behandlet som en halv-borger, der ikke får det samme som sine medborgere i pension, og som må tage nogle ekstra hverdags-nattevagter i studietiden, da deres ret til SU er røget.

De unge skal turde tage ud i verden
Danmark rummer rigtig mange, der vover pelsen og tager ud i verden. Der er den unge nyklækkede student, der tager et år til Berlin for at arbejde. Det er børnene af de forældre, der flytter til Paris for at starte på deres nye job. Der er dem, som får et spændende job med at skulle bygge en skole op i Burkina Faso for for eksempel FN. Der er så mange, som har gjort det gennem tiden. De tager ud med en del af Danmark i bagagen og kommer hjem med noget fra hele verden i rygsækken. Med sig ud i verden har de en masse unikke danske praksisser om alt fra læring, arbejdsmarkedsmodel til foreningskultur, som kan løfte verden.

Rejsen giver dem utallige nye erfaringer, som de kan berige Danmark, deres studie og deres kommende arbejde med. Danmark kan løfte verden, verden gør de danskere stærkere, og de danskere gør Danmark rigere.

De verdens-forskrækkede politikere har alt for travlt med at se sig skræmt og ræd på verden, at de ikke ser mulighederne, det giver for at åbne sig for verden. De peger på, at det er verden, som er mod dem, at det går igen i hele deres politiske virke.

Et udtryk for pessimisme
Pessimismen i deres tanke er tung, og deres tillid til, hvad Danmark og danskerne kan udrette ved at åbne sig for verden, er meget lille. ”Det er udlændingenes skyld," siger den ene. ”Det er EU’s skyld," siger den anden. ”Danmark er alt for presset til at hjælpe kvoteflygtninge i dag," siger den tredje. Hvor er de politikere, der vil bryde den selvopførte mur af pessimisme, der er blevet hverdag for dansk politik og skifte den ud med en optimistisk tilgang til tilværelsen og mulighederne?  

Tilbage står vi med en ny pensionsaftale og nye mulige stramninger for SU, der sætter en bremse for nytænkningen og udviklingen af det danske samfund. Danmark gavner så meget ved at sende vores unikke ideer ud i verden, og vi har samtidig brug for de tanker, verden har at tilbyde.

Det kan vi ikke uden de danskere, der har oplevet dem – derfor har vi ikke råd til at mure de muligheder udenfor og danskerne inde bag tykke mure af pessimistisk verdens-forskrækkelse. Vi har brug for mod, optimisme og ikke mindst globalt udsyn i dansk politik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00