Politisk overblik: S-minister var advaret om kvotekonger

DAGENS OVERBLIK: En forsker forsøgte allerede i 2012 at advare fødevareminister Mette Gjerskov om et lukrativt hul i fiskekvotereglerne. Og så er der nyt om Carl Holst og Kristian Thulesen Dahls gule sedler.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Cecilie Gormsen

God morgen og velkommen til ugens sidste hverdag. Vi starter dagen med fisk – og nærmere bestemt den udskældte kvotekongesag, der i onsdags fik hård kritik af først Rigsrevisionen og efterfølgende statsrevisorerne.

Fredag kan Politiken fortælle, at daværende fødevareminister Mette Gjerskov (S) allerede i 2012 blev advaret om, at der var et lukrativt hul i fiskekvotereglerne.

Fiskeriforskeren Jeppe Høst sendte i december 2012 en mail til fødevareministeren med en klar advarsel om, at nye kvoteregler ikke ville løse problemerne.

”Som forsker med indsigt i dansk fiskeri føler jeg, at jeg bliver nødt til at henlede ministeriets opmærksomhed på, at de nye koncentrationsregler ikke i deres konkrete udformning opfylder deres politiske hensigter,” skrev den daværende ph.d.-studerende.

I mailen advarede han samtidig om, at de regler, som SRSF-regeringen havde indført i foråret 2012 for at stramme grebet om de såkaldte kvotekonger, fortsat gav mulighed for særdeles kreative omgåelser af lovens hensigt.

Læs Politikens historie her.

Carl Holst-undersøgelse
I Region Syddanmark har et flertal i regionsrådet besluttet at starte en ny undersøgelse af tidligere regionsrådsformand Carl Holst. Til det er der bestilt en advokatvurdering for 90.000 skattekroner. Men Jyllands-Posten kan fredag fortælle, at selvsamme advokat, som er valgt til at lave vurderingen, fortæller, at en sådan vurdering ”vil være af begrænset værdi”.

Læs historien her (kræver abonnement).

Terror i Barcelona
Torsdag eftermiddag bragede en lastbil ind i en menneskemængde i Barcelona, og Europa er ramt af endnu et terrorangreb. Den danske statsminister kalder angrebet for både fortvivlende og meningsløst.

”Igen er Europa blevet angrebet af terror. Uskyldige er blevet dræbt og såret af usle terrorister med et primitivt verdenssyn,” siger Lars Løkke Rasmussen.

Læs mere her.

(Gårs)Dagens interview
Socialdemokratiets Rasmus Prehn fortæller i ærligt interview i Berlingske om en skoletid med fysisk afstraffelse i 1980'erne.

”Jeg lærte ikke rigtigt at læse. Vi tog en test i klassen, og jeg kunne ingenting, så jeg kom i læseklinik. Da jeg mødte i læseklinikken den første dag, sagde den ældre mandlige lærer til mig:

'Sæt dig herhen, så jeg kan sparke dig over skinnebenet, når du staver forkert.'

Det gjorde han så. Han sparkede mig, hver gang jeg lavede en fejl, og mit skinneben var fuldt af blå mærker. Jeg lavede mange fejl,” fortæller Rasmus Prehn blandt andet.

Læs hele interviewet her.

Udflytning skaber rod
Altinget kan fredag fortælle, at den store statslige udflytning af statslige arbejdspladser har skabt rod med EU-midler. Det er i Landbrugsstyrelsen, at den er gal, hvor Rigsrevisionen kritiserer for sent afleverede regnskaber, manglende kontroller og udskudte tilsagn til EU-projekter for over en halv milliard kroner i 2016.

Læs historien her.

R: Folkeskoler skal matche befolkning
Radikale holdt torsdag pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde, som fortsætter i dag. Her understregede partileder Morten Østergaard blandt andet, at landets folkeskoler skal afspejle befolkningssammensætningen, og Radikale vil forpligte kommunerne til at gøre de fornødne tiltag, så folkeskolerne “ligner det Danmark, vi vokser op i”.

Se klip herunder: 

Thulesens gule sedler
Og inden vi går til dagens kalender, skal vi lige have en lille fun fact med, som kom frem torsdag. Her kunne Altingets klummeskribent Jarl Cordua nemlig fortælle, at de mange gule sedler, som Kristian Thulesen Dahl i sin tid som DF's finansordfører altid havde stukket ind i finanslovsforslaget, måske alligevel ikke betød flittig læsning og ekstrem forberedelse. Ligesom at det var iscenesat, at Thulesen Dahl altid kom for sent til forhandlingerne:

”I virkeligheden, forlyder det, var de gule lapper sat ind tilfældige steder af hans sekretær, og travlheden skyldes en (selv)bevidst selviscenesættelse til ære for pressen samt tjente et formål som ren magtdemonstration over for de ventende forhandlere, der dermed blev mindet om, at forhandlinger altså først begynder, når DF's forhandler har sat sig ved bordet,” skriver Jarl Cordua i sin klumme, som du kan læse her.

Det sker i dag:
Liberal Alliance holder i forbindelse med sit sommergruppemøde i Silkeborg pressemøde. Det sker klokken 11.

Radikale afslutter sit sommergruppemøde i Odense.

På Christiansborg er der hjemløsekonference, som er arrangeret af Blå Kors og Konservatives Orla Østerby. Blandt oplægsholderne er socialminister Mai Mercado.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Holst

Director, Influenter, højskolelærer, bestyrelsesformand, Idrættens Analyseinstitut, Videncenter for Folkeoplysning, Play the Game, Center for Grundtvigforskning, bestyrelsesmedlem i DigiRehab
lærer (Haderslev Statsseminarium 1996)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00