Når holdninger flytter sig

Af Hans Petersen

Det er fantastisk, som opfattelser kan skifte karakter i forbindelse med, at samfund og omgivelser ændrer sig. Overvågning er et rigtig godt eksempel.

Ejendomsrettens ukrænkelighed og privatlivets fred er nogle af de lovformelige rettigheder, vi i mange år har holdt strengt på.

Det gør vi stadig. Men ikke så meget, som vi gjorde engang.

For hvor private er vi, når vi færdes på offentlige gader, veje og pladser?

Og hvor ligger grænsen mellem at have nogle praktiske, nyttige redskaber, og at de spor, de sætter, kan udnyttes den dag, nogen har brug for at finde ud af, hvor vi har været på et bestemt tidspunkt? Måske til gunst for os selv. Som et bevis.

I dag bliver vi overvåget overalt, hvor vi færdes. Måske lige undtaget vores eget hjem, med mindre vi har brugt mobiltelefonen i det. For så kan det opsnappes og opfattes som en form for overvågning, uden billede.

Den britiske forfatter Eric Arhur Blair (1903-1950) åbnede under pseudonymet George Orwell massernes øjne for risikoen ved overvågning. Det skete i romanen »1984«. Den skabte opmærksomhed om emnet og en form for frygt for både overvågning og registrering. Risikoen var, at det kunne bruges imod os.

Protesterne var voldsomme i de første år, når nogle ønskede at sætte de store øjne, kameraer, op på offentlige eller private steder. Når butikker truede med kameraer efter det syvende indbrud på to år. Eller når andre talte om det i forbindelse med forbrydelser.Den frygt for overvågning er ovre.

Tiden har ændret sig i hvert fald til et flertal for, at overvågning er i orden på steder, hvor den nytter. Hvor den har et formål til at sikre, at vi kan have en mere sikker hverdag. Accepten gælder fx på gaden, foran værtshuse, i taxaer, i busser. Ja, hvor ikke?

Holdningen er, at hvis man er lov­lydig, har man ikke noget at skjule. Nutidens unge er vokset op med overvågning som en naturlig del af hverdagen. Men for andre er accepten kommet stille og roligt. Holdningerne har flyttet sig i takt med, at man har kunnet se det fornuftige i det.

Tænk på, at vi alle er eller kan blive en del af overvågningen i kraft af mobiltelefonerne og deres kameraer, der kan snuppe enhver situation på fastbillede eller video, og så kan det bruges som dokumentation. For en forbrydelse, et færdselsuheld eller hvad det kan være.

Trods alt skal vi være tilfredse med, at vi stadig har love og regler for, hvad man må i overvågningens og registreringens navn. Der er hele tiden nogen, som holder øje med, om vi går over grænsen. Nogen, der holder øje…

Læs mere


Dette indhold er leveret automatisk via RSS uden ansvar for Altinget