Multinationale selskaber: Vi bryder ikke loven

SELSKABSSKAT: Reglerne skal strammes over for de multinationale selskaber, der ikke betaler skat i Danmark, siger Enhedslisten. Virksomhederne mener dog, at de overholder loven.
Mette Laursen
Der blev heller ikke betalt dansk skat i 2009 for mange af de multinationale selskabers vedkommende på trods af debat og beskyldninger om snyd gennem de seneste år. Enhedslisten vil have skrappere regler på området, mens selskaberne henviser til, at de allerede overholder loven.

Det skriver dagbladet Politiken.

Mange af de multinationale selskaber har i mange år ikke betalt skat i Danmark, og den tradition fortsætter. Det viser en opgørelse af selskabernes årsrapporter, som Frank Aaen (EL) har lavet, kaldet "De multinationale nasser stadig":

"De selskaber skylder en forklaring på, at de i op til 28 år har haft forretning i Danmark, men ikke har betalt skat i årevis. De har unddraget sig skattebetaling og dermed unddraget at bidrage til samfundet," siger skatteordfører Frank Aaen.

Han vil gerne have flere ressourcer til SKAT og strammere regler mod transfer pricing, hvor firmaer handler internt med for høje priser og rykker overskuddet ud af landet.

Selskaberne afviser brud med loven
Flere selskaber forklarer ifølge Politiken, at den manglende skat skyldes underskud på grund af finanskrisen:

"Vi har ikke betalt selskabsskat, fordi vi i 2004 og 2005 har lukket fabrikker, og det har skabt underskud, som er noteret til 2009," siger informationschef for Kraft Food i Norden Anna Greta Ellingson og fortsætter:

Vi har ikke betalt selskabsskat, fordi vi i 2004 og 2005 har lukket fabrikker, og det har skabt underskud, som er noteret til 2009.

Anna Greta Ellingson
Informationschef for Kraft Food i Norden

"Vi holder os til dansk lov og gør, hvad vi skal i forhold til skattemyndighederne, som vi har en åben dialog med," siger hun.

Også Elgigantens administrerende direktør Jesper Boysen afviser brud på loven:

"Vi har investeret massivt i både opkøb og nye varehuse i de forløbne år, så på grund af afskrivninger har vi ikke skullet betale selskabsskat. Jeg regner bestemt med, at vi inden for de kommende år vil skulle betale selskabsskat," siger han.

Kombination af spekulation og reelle problemer
Men ifølge Bent Greve, som er professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, er der hold i både Frank Aaens beskyldninger og virksomhedernes forklaring:

"Sandheden er nok et sted midt imellem: Nogle har været ramt af krisen, men andre har lavet en skatteplanlægning, så de ikke betaler så meget i skat. Der er nok tale om en kombination af skattespekulation og og reelle problemer for de enkelte virksomheder," siger han.

0:000:00