Væresteder mister brugere på grund af rygelov

NYHED: 10 væresteder er blevet pålagt at slukke cigaretterne på grund af rygeloven. Det betyder, at de socialt udsatte bliver væk fra de sociale tilbud. Lav særskilte regler, mener SF og Landsforeningen af Væresteder. V uenig i kritikken.
Folkekøkkenet i Kolding blev i marts pålagt at forbyde rygning. Det har betydet, at brugerne bliver væk.
Folkekøkkenet i Kolding blev i marts pålagt at forbyde rygning. Det har betydet, at brugerne bliver væk.Foto: Colourbox
Linea Sanderbo Kürstein

Isoleret set er det fornuftigt nok, at man ikke må ryge, men det gør, at de socialt udsatte ikke får mulighed for at blive hjulpet med noget, som de vil dø af ti år tidligere, end de ville dø af rygning. Dér begynder fornuften at forsvinde.

Cliff Kaltoft
Sekretariatsleder, Landsforeningen af Væresteder

10 væresteder i Danmark er fra januar til april i år blevet tvunget til at forbyde rygning, efter rygeloven er trådt i kraft. Det betyder ganske enkelt, at brugerne af værestederne bliver væk, og det er et stort socialt problem, mener SF og Landsforeningen af Væresteder.

I marts 2008 havde SF's retsordfører Karina Lorentzen kaldt sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) i samråd om straksforbud mod rygning på væresteder, og hvordan det påvirker indsatsen for socialt udsatte negativt.

Store konsekvenser med rygeforbud 
Ifølge Karina Lorentzen, så er op imod 90 procent af brugerne på værestederne rygere, og det har derfor store konsekvenser at nedlægge forbud mod rygning på værestederne fra den ene dag til den anden.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00