Året ifølge Mercado: Skilsmisseregler, dagtilbud og ulovlig diskrimination

ÅRET DER GIK: I folketingsårets løb kom der ny minister på socialområdet. Mai Mercado kigger her tilbage på de vigtigste sager fra året og giver sit bud på, hvad der kommer til at fylde i det kommende år.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget.dk
Kasper Kaasgaard

I november 2016 blev Mai Mercado (K) minister for det nyoprettede Børne- og Socialministeriet. Altinget har bedt hende gennemgå sin første tid som minister og komme med sine højdepujnkter.

Fakta
BLÅ BOG
Mai Mercado

Født Mai Henriksen 20. august 1980

Uddannelse
Cand.scient.pol. fra Syddansk Universitet i 2008
Student fra Odense Katedralskole i 2000

Politisk karriere
Medlem af byrådet i Odense Kommune 2006-2011
2. viceborgmester 
i Odense Kommune 2009-2011.
Medlem af Folketinget i 2011
Medlem af kommunalbestyrelsen i Frederiksberg Kommune fra 2013.
Politisk ordfører for Konservative april 2016
Børne- og socialminister november 2016

Kilde: ft.dk

Som det første nævner Mercado arbejdet med et forbud mod diskrimination af mennesker med handicap. Hun har som ordfører drøftet sagen i mange år og har nu kunnet gøre noget ved det, hun kalder et stort problem.

”Hvis en indvandrerfyr bliver afvist af en bar, er det ulovligt. Men hvis det er ung mand i kørestol, har det været helt lovligt. Der har simpelthen ikke været nogen konsekvens,” siger Mai Mercado.

Ministeren er ved at udforme et lovforslag, der skal fremsættes i Folketinget efter sommerferien.

I mange år har man talt om det gode børneliv i folkeskolen. Men børn bliver jo ikke født som 6-årige.

Mai Mercado (K)
Børne- og socialminister

Dernæst nævner Mai Mercado familieretten og særligt det nye system for skilsmisser. Hun præsenterede for nyligt sit udspil, der har til formål at skabe et enklere system, hvor hver sag kun kører i et spor.

”Vi kan se, at nogle børn kommer ud med dårligere kort på hånden, fordi deres forældre er blevet skilt. Det er simpelthen forfærdeligt,” siger ministeren.

Læs også: Sådan vil regeringen ændre skilsmissesystemet

Hun håber på en bred aftale om det nye system, men forventer dog ikke, at forhandlingerne bliver lette.

”Når man rykker på små detaljer i det her, kan det have rigtig stor betydning for mange mennesker.”

Vigtig tidlig indsats
Næste punkt på ministerens liste er aftalen om dagtilbud, som blandt andet satte penge af til flere pædagoger og satte fokus på læring tidligt i børnenes liv.

Mai Mercado fremhæver netop den aftale som et eksempel på de gode effekter af, at børneområdet er blevet lagt i socialministeriet.

”Dagtilbudsaftalen var med til at vise, hvordan vi får bundet børne- og socialpolitikken sammen. Vi styrker den pædagogiske læreplan. Det hjælper alle børn og er med til at sætte en retning.”

Hun pointerer i det hele taget vigtigheden af en tidlig indsats.

”I mange år har man talt om det gode børneliv i folkeskolen. Men børn bliver jo ikke født som 6-årige. Nogle børn kommer i skole og er to år bagud, og det hul vokser bare.”

I arbejdet med socialt udsatte børn fremhæver Mercado tre ting fra året, der er gået.

- Puljen, hvor kommuner kan søge om bedre normering i institutioner med udsatte børn

- Arbejdet med bedre inddragelse af sundhedsplejersker og socialrådgivere i en tidlig indsats

- Forældresamarbejde, der skal udbygges i dagtilbuddene, så mistrivsel opdages tidligere

I pipelinen
På den anden side af sommerferien venter et nyt folketingsår. Den konservative minister peger på tre ting, hun særligt ser frem til.

Mercado har sammen med ministeren for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), nedsat en taskforce, der skal se på en ny strategi for civilsamfundet.

Der er ikke lavet en civilsamfundsstrategi siden 2010, og det er nødvendigt med en opdatering, mener hun.

”Civilsamfundet ændrer sig med resten af samfundet. Derfor er der god grund til at se på, om vi understøtter frivilligheden på den bedst mulige måde.”

Mai Mercado glæder sig til at stå for satspuljeforhandlingerne, som hun har været med til mange gange, men skal lede for første gang.

Endelig nævner hun hjemløseplanen, som hun i øjeblikket er ved at få input til fra forskellige sider.

Ministeren er særligt bekymret over stigningen i antallet af unge hjemløse. Det understreger for hende, at det er vigtigt med en tidlig indsats.

”Det er derfor, det er så meningsfyldt at have børneområdet og socialområdet koblet sammen,” siger hun.

Bedre brug af data
Til efteråret bliver Socialstyrelsen færdig med at udvikle den socialøkonomiske investeringsmodel (SØM), som skal give kvalificerede bud på effekterne af en given social indsats. Det fremgår af den socialpolitiske redegørelse, som ministeriet lagde frem for nylig.

Mai Mercado har positive forventninger til det nye redskab. Hun glæder sig over, at hele kredsen af ordførere på Christiansborg bakker op om det, hun kalder vidensdagsordenen.

”Det, at man kan se, hvad omkostningen er af ikke at lave en given indsats, skal gerne være med til at inspirere kommunerne til at prioritere det forebyggende arbejde. De kommer til at kunne se, at det er langt mere gavnligt, både for den enkelte og for kommunens økonomi.”

Læs også: Nyt værktøj skal vise effekten af forebyggelse på børneområdet

Regnemodellen har brug for data, og ministeriet har en decideret strategi for at gøre dataindsamlingen bedre. Af den socialpolitiske redegørelse fremgår det, at der er brug for en mere målrettet dataindsamling.

Der står dog også, at det ikke er hensigten, at ansatte i institutioner skal indsamle mere data. Det kan lyde en anelse paradoksalt, men ifølge Mai Mercado betyder det ikke nødvendigvis, at det modsatte skal være tilfældet heller.

”Det er ikke en ambition om at indsamle mindre. Det er en ambition om at bruge det, vi indsamler.”

Læs den socialpolitiske redegørelse her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00