Debat

Carl Holst: Alle unge skal have et godt afsæt

DEBAT: Det høje antal af selvmordsforsøg blandt anbragte unge viser, at indsatsen på området hidtil har været utilstrækkelig. Det skal der laves om på, skriver Carl Holst (V).

Foto: Claus Fisker / Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carl Holst (V)
Social- og indenrigsordfører

Anbragte børn og unge er stærkt overrepræsenterede, når det kommer til selvmordsforsøg. Det viser en endnu ikke offentliggjort rapport fra SFI.

Helt konkret svarer lidt mere end hver fjerde af de adspurgte anbragte børn og unge ja til, at de på et tidspunkt har forsøgt at tage deres eget liv. Til sammenligning giver hver tyvende af de adspurgte unge, der ikke har været anbragt, samme svar.

Altså er der en markant forskel på de to grupper – en forskel, der med al tydelighed viser, hvor vigtigt det er, at vi giver alle børn og unge de bedst mulige forudsætninger for et langt og lykkeligt liv. Et liv med indhold, mening og en hjælpende hånd, når der er brug for det.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Utilstrækkelig indsats 
Det, at så mange anbragte børn og unge har forsøgt at begå selvmord, indikerer, at indsatsen på området hidtil har været utilstrækkelig. At vi ikke har været gode nok til at tage hånd om de unge, der har brug for ekstra støtte og vejledning. Det må og skal vi ændre på. Derfor er ét af regeringens fokuspunkter, at alle unge skal have et godt afsæt.

Det er baggrunden for, at vi har afsat knap en halv milliard for at tilskynde vores folkeskoler til at styrke indsatsen over for de fagligt svageste elever. Det er baggrunden for, at vi vil etablere en ny forberedende uddannelse, der skal erstatte de mange uddannelsestilbud, der i dag er til udsatte unge. Og det er baggrunden for det udviklings- og investeringsprogram for sårbare og udsatte unge, som vi blev enige om i den seneste satspuljeaftale.

Vi skal i langt højere grad sikre, at alle børn og unge har lyse fremtidsudsigter, føler sig som en del af fællesskabet og generelt har mod på livet.

Carl Holst (V)
Social- og indenrigsordfører

Fokus på indsatser, der virker 
Altså fokuserer vi i vores indsats over for udsatte børn og unge bl.a. på uddannelsesområdet. Hvis vi skal indfri vores målsætninger, er vi dog helt grundlæggende nødt til at have fokus på indsatser, der virker. Og det forudsætter selvfølgelig, at vi har et overblik over effekten af de hidtidige indsatser. Det er netop tanken bag det udviklings- og investeringsprogram som er en del af satspuljeaftalen. Læg dertil, at vi i selvsamme aftale afsatte midler til bl.a. Headspace. En organisation, der allerede i dag udøver en uvurderlig indsats for mange danske unge.

Med vores indsats på området ønsker vi dels at støtte de unge, der har brug for en hjælpende hånd for at komme på ret kurs, dels at sætte ind før udsatte børn og unge udvikler sig til sociale sager – og i yderste potens udvikler selvmordstanker. Nøgleordene er derfor både støtte og forebyggelse.

Begge dele med samme klare mål for øje: Vi skal i langt højere grad sikre, at alle børn og unge har lyse fremtidsudsigter, føler sig som en del af fællesskabet og generelt har mod på livet. Det modsatte vil i min optik være en kollektiv falliterklæring.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Holst

Director, Influenter, højskolelærer, bestyrelsesformand, Idrættens Analyseinstitut, Videncenter for Folkeoplysning, Play the Game, Center for Grundtvigforskning, bestyrelsesmedlem i DigiRehab
lærer (Haderslev Statsseminarium 1996)

0:000:00