Danmark støtter lurende dødsstød til EU-barsel

NEDTÆLLING: Den danske regering er på linje med EU-Kommissionen, der vil trække sit forslag til nye barselsregler tilbage, hvis ikke der snart kommer gang i fastfrosne forhandlinger. Mens deadline nærmer sig, er der ingen tegn på tøbrud.

Den danske regering er enig med Kommissionen i, at EU's barselsdirektiv skal trækkes tilbage, hvis ikke der meget snart kommer gang i forhandlingerne.
Den danske regering er enig med Kommissionen i, at EU's barselsdirektiv skal trækkes tilbage, hvis ikke der meget snart kommer gang i forhandlingerne.Foto: colourbox.com
Michael Hjøllund

Ryger EU-Kommissionens forslag til et nyt barselsdirektiv i skraldespanden, vil det ikke være den danske regering, som fælder tårer.

I et svar til Folketinget oplyser beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S), at han støtter EU-Kommissionens udmelding om at trække forslaget, hvis ikke der kommer skred i forhandlinger, som har været fastlåst i flere år.

”Henset til, at sagen har været blokeret i Rådet siden 2010, og at det ikke er lykkedes for de skiftende formandskaber at bløde den fastlåste situation op, så støtter jeg Kommissionens udmelding om, at direktivet trækkes tilbage, hvis der ikke sker fremdrift i Rådet inden for de første seks måneder af 2015,” skriver Henrik Dam Kristensen.

Dokumentation

EU's barselsdirektiv
EU-Kommissionen foreslog i 2008 en lovpakke, der skulle styrke balancen mellem fritid og arbejdsliv, hvor barselsdirektivet var ét element. Her ønskede de at øge de eksisterende minimumsregler for barsel fra 14 til 18 uger til minimum sygedagpengesats, samtidig med at de styrkede kvinders beskyttelse mod fyring.

EU-Parlamentet lagde sig dog på en noget mere ambitiøs forhandlingslinje med et løfte om 20 ugers barsel, hvoraf en del skulle være på fuld løn, to ugers barsel til mænd, muligheden for ammepauser på op til to timers varighed for kvinder, der vender tilbage fra barsel, flere regler for natarbejde med mere.

Det ligger så langt fra noget, som de 28 EU-lande kan acceptere, at det vurderes som umuligt at nå frem til en enighed, og sagen har ligget politisk død i flere år.


0:000:00