Dansk Folkeparti vil suspendere flygtninges familiesammenføringer

SOMMERGRUPPEMØDE: Flygtninges ret til familiesammenføring skal suspenderes, mener Dansk Folkeparti. Partiet bruger også sit sommergruppemøde til at kræve en større indsats fra regeringen i bandekonflikten og på EU-området.

Foto: Ritzau/Jens Dresling
Emma Qvirin Holst

Sommerferien er ovre i det politiske landskab, og Dansk Folkeparti har nu taget hul på den politiske sæson, efter partiet som det første har holdt sommergruppemøde.

Ved afslutningen af det tre dage lange møde tegner partiet sine linjer for det politiske efterår med et nyt forslag på udlændingeområdet.

Dansk Folkeparti vil suspendere flygtninges ret til at blive familiesammenført efter tre år i Danmark.

”Vi ser gerne, at man – i lyset af, at der er områder, hvor man må forvente, at flygtninge i løbet af nogle år kan vende tilbage til – suspenderer den tre års frist. Så vi simpelthen siger til de her mennesker, at I kan heller ikke efter tre år søge familiesammenføring til Danmark,” siger partiformand Kristian Thulesen Dahl.

I forbindelse med at Danmark i 2015 og 2016 modtog et højt antal asylansøgere i kølvandet på flygtningekrisen blev tidspunktet for familiesammenføring udsat fra et år til tre år, og det er nu den frist, som Kristian Thulesen Dahl vil have fjernet helt. Ifølge partiformanden vil ”nogle tusinde” kunne søge familiesammenføring til Danmark i 2018 og 2019.

Målet med suspenderingen er at gøre det mere klart for flygtninge, at de skal hjem til deres hjemland, når det er muligt igen. 

”Det er i det hele taget for at få sat gang i diskussionen om, at dem, der får hjælp i Danmark, selvfølgelig skal vende tilbage til deres hjemland, når det er muligt,” siger Kristian Thulesen Dahl.

Krav til regeringen
Som regeringens støtteparti er Dansk Folkeparti er en vigtig part i efterårets politiske forhandlinger. Efter sommergruppemødet lader det ikke til, at Dansk Folkeparti lægger op til et nemt efterår for regeringen. Allerede tidligere i løbet af sommergruppemødet bad Kristian Thulesen Dahl regeringen opgive sine planer om et skatteudspil med topskattelettelser.

Derudover benytter partiet sommergruppemødet til at kræve til en større indsats fra regeringens side i henholdsvis bandekonflikten.

Gruppeformand Peter Skaarup har op til sommergruppemødet sagt i Altinget, at en håndtering af bandekriminalitet har førsteprioritet. Og han synes ikke, at det er godt nok, når justitsminister Søren Pape Poulsen (K) beder rigsadvokaten om at overveje mulighederne for at forbyde Loyal to Familia. Der skal man i stedet bruge grundloven, mener Skaarup.

”Det, der skal til, er, at man bruger grundloven aktivt, og grundloven siger til os i paragraf 78, at foreninger, der virker ved eller opfordrer til vold, skal opløses,” siger Peter Skaarup.

Han mener, at det kan tage for lang tid og ende uden resultat, når justitsministeren nøjes med undersøge mulighederne.

”Når justitsministeren siger, at man vil undersøge det her, kan der gå et halvt år, og så vender man måske tilbage ligesom man har gjort tidligere med en besked om, at det ikke kan lade sig gøre af forskellige årsager,” siger Peter Skaarup.

Banderne er dog ikke det eneste sted, hvor Dansk Folkeparti vil have mere handling fra regeringen. Partiet er også ”utålmodige” med regeringen, når det kommer til østeuropæere i Danmarks adgang til danske velfærdsydelser. Borgere fra andre EU-lande har ifølge EU-lov ret til samme ydelser som danskere, hvis de arbejder i Danmark. Her har især børnechecken tidligere været diskuteret, fordi europæere, der arbejder i Danmark, modtager en dansk børnecheck, som de kan sende hjem til deres familier, der ikke bor i Danmark.

Sideløbende med Storbritanniens forhandlinger med EU forud for Brexit-afstemningen i 2016 forhandlede Danmark om nye regler, der skulle gøre det sværere for andre europæere at få danske velfærdsydelser.

Men med briternes nej blev Danmarks aftale ikke til noget, og sidenhen er det arbejde gået i glemmebogen, mener Dansk Folkeparti.

”Det er som om, at efter situationen om Storbritannien blev afsluttet med deres folkeafstemning, at det er gået i glemmebogen, så her er en opfordring til regeringen og statsministeren om at komme tilbage på sporet i den her sag, så vi får gjort noget ved tingene,” siger Kristian Thulsen Dahl.

Håb om et burkaforbud
Afslutningsvis kunne Dansk Folkeparti også tilføje, at partiet afventer, hvad der kommer ud af de andre partiers sommergruppemøder med en særlig forhåbning til Venstres, der løber af stablen fredag. Partiets integrationsordfører Marcus Knuth har nemlig luftet idéen om et burkaforbud.

”Vi håber, at tiden er inde til, at man på det punkt, gør alvor af det, som faktisk en række andre europæiske lande har gjort alvor af, nemlig, at man forbyder de her beklædningsgenstande i det offentlige rum – det virker direkte imod integrationen,” siger Peter Skaarup.

Dansk Folkeparti oplistede også en stribe af andre forslag. Blandt andet vil partiet have fjernet produktivitetskravet på to procent, udflyttet flere statslige arbejdspladser og afskaffet DR-licens.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

0:000:00