Debat

Dansk Handicap Forbund: Nyt servicelovsudspil truer retssikkerheden

DEBAT: Serviceloven trænger til en bureaukratisk udmugning, og den lejlighed skal benyttes til at sikre basale rettigheder til samfundets svage, ikke til at spare penge, skriver Susanne Olsen, landsformand for Dansk Handicap Forbund.

Der skal ryddes op i ligegyldige og unødvendige arbejdsgange på serviceområdet, men den enkeltes ve og vel skal stadig være i fokus, skriver Dansk Handicap Forbunds landsformand, Susanne Olsen.
Der skal ryddes op i ligegyldige og unødvendige arbejdsgange på serviceområdet, men den enkeltes ve og vel skal stadig være i fokus, skriver Dansk Handicap Forbunds landsformand, Susanne Olsen.Foto: Dansk Handicap Forbund
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Susanne Olsen
Landsformand for Dansk Handicap Forbund

"Man farer nærmest vild i bureaukratiet i dag."

Sådan lød det ifølge Altinget fra social- og indenrigsminister Karen Ellemann, da hun onsdag eftermiddag præsenterede regeringens forslag til en revision af serviceloven. Så langt er vi enige. 

Bureaukratiet på området har nået højder, som er fuldstændigt ude af proportioner, og der er så absolut brug for, at vi får ryddet op.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Der skal ryddes op i de ligegyldige og unødvendige arbejdsgange, som koster tid og penge for både borgere og kommuner.

Indsatskataloget vil sænke kvaliteten
Samtidig med at jeg nikkede billigende til den del af ministerens budskabe, og sådan set også tanken om styrke udredningsdelen, er jeg ligesom andre handicaporganisationer meget skeptisk i forhold til det såkaldte indsatskatalog, som jeg frygter vil give køb på retssikkerheden. 

Der er bestemt behov for en revision af serviceloven, men lad det nu ikke blive en spareøvelse, hvor vi glemmer, hvem det handler om: helt almindelige mennesker, der blot ønsker et liv, der ligner det, alle andre har.

Susanne Olsen
Landsformand i Dansk Handicap Forbund

Det ligner mest af alt ligner et styringsværktøj for kommunerne, som de kan shoppe med for at spare penge. 

Indsatskataloget er nemlig uanset indpakningen ganske enkelt en udvidelse af kommunens skønsbeføjelser, som vil fratage borgerne grundlæggende rettigheder.

Fra vores rådgivning i forbundet kender vi den virkelighed, som vores medlemmer møder, og derfor frygter jeg, at nogle kommuner med indsatskataloget i hånden, vil behandle borgernes sager ud fra devisen: “det må være godt nok”, frem for at sammensætte den hjælp, som borgeren i hvert enkelt tilfælde har brug for.

Handler om ret til at være med i samfundet
Jeg vil gerne understrege, at vi i handicaporganisationerne ikke er ude på at rage til os af al mulig hjælp. Vi ønsker blot at blive kompenseret på en måde, der gør, at vi kan leve, arbejde, bevæge os rundt og ikke mindst bidrage på lige fod med alle andre. 

Hverken mere eller mindre.

Vi er med på, at kommunerne er økonomisk pressede, og at vi alle skal bidrage til, at pengene på området anvendes bedst muligt. Men det må ikke gå ud over den enkelte borger, og vi må ikke lave løsninger, der i så høj grad ser ud til at gøre det endnu sværere for mennesker, der allerede er udfordrede, at deltage på lige fod med alle andre i samfundet.

Tag udgangspunkt i den enkelte
Ministeren taler om, at ingen er tjent med status quo. Og det har hun ret i. 

Der er bestemt behov for en revision af serviceloven, men lad det nu ikke blive en spareøvelse, hvor vi glemmer, hvem det handler om: helt almindelige mennesker, der blot ønsker et liv, der ligner det, alle andre har, med alt hvad det indebærer af familie, venner, arbejde og fritidsinteresser.

Jeg beder om en servicelov, som sætter det enkelte menneske i centrum. Forslaget om indsatskataloget peger i en anden retning, og det undrer mig.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00