DF sår tvivl om nye bosteder

BOSTED: Kritik fra aktører får Dansk Folkeparti til igen at sætte spørgsmålstegn ved aftalen om nyt botilbud til psykisk syge. Partiets sundhedsordfører håber, at kritiske høringssvar har "gjort ministeren lidt klogere”.

"Det er dét, jeg hele tiden
har sagt: Det var ikke en ny institution med en ny form for tvang, vi havde
brug for,” siger Liselott Blixt efter kritik af de foreslåede specialiserede socialpsykiatriske afdelinger.
"Det er dét, jeg hele tiden har sagt: Det var ikke en ny institution med en ny form for tvang, vi havde brug for,” siger Liselott Blixt efter kritik af de foreslåede specialiserede socialpsykiatriske afdelinger.Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Tyson W. Lyall

Da vi sad i forhandlingerne, mente ministeren og de andre fortalere, at det skulle udfærdiges på denne måde. De ville endda have gjort det endnu strammere. De mente, det var noget, de havde taget organisationerne i ed om

Liselott Blixt (DF)
Sundhedsordfører
Fakta
Partierne bag satspuljen blev med ’Delaftale om udmøntning af satspuljen for 2017-2020’ i oktober 2016 enige om en handlingsplan til forebyggelse af vold på botilbud.  

Aftaleparterne afsatte i alt 400,8 millioner kroner til handlingsplanen – heraf 78 millioner kroner årligt – fra 2018 – til en ny type ”specialiserede socialpsykiatriske afdelinger”.  

Afdelingerne skal bestå af i alt 150 pladser til "en gruppe af særligt udsatte patienter med svære psykiske lidelser, udadreagerende adfærd, gentagne indlæggelser, afbrudte behandlingsforløb og ofte misbrug og/eller dom til behandling".  

Oprettelsen af de nye socialpsykiatriske afdelinger kræver imidlertid flere lovændringer – blandt andet fordi det på afdelingerne skal være muligt "at gøre brug af visse specifikt definerede tvangsbestemmelser over for den enkelte patient".  

Afdelingerne får således lovhjemmel i psykiatriloven – og ikke serviceloven.  

I december 2016 fremsatte regeringen lovforslaget om specialiserede socialpsykiatriske afdelinger. Høringsfristen var 26. januar i år. Loven ventes at skulle træde i kraft 1. juli 2017.

Kilde: Kilder: Sundhedsministeriet, Høringsportalen og Altinget.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører vil have sundhedsministeren med tilbage til tegnebrættet.

Her skal de i fællesskab kigge på lovforslaget om de specialiserede socialpsykiatriske afdelinger, som regeringen fremsatte i december sidste år.

En lang række kritiske høringssvar har nemlig fået Dansk Folkeparti til at kigge med fornyede, kritiske øjne på lovforslaget.

Dokumentation

Udpluk fra høringssvarene

Institut for Menneskerettigheder:
”Disse tvangsmidler vil udgøre indgreb i patientens personlige frihed og have karakter af frihedsberøvelse.”

”(…) oprettelsen af de foreslåede specialiserede socialpsykiatriske afdelinger vil være udtryk for en fundamental forandring af det psykiatriske behandlingssystem.”

”Menneskerettighedsinstituttet frygter, at selve muligheden for at tvangsindlægge på en særlig socialpsykiatrisk afdeling kan føre til en situation, hvor patienter får afslag på at blive indlagt på psykiatrisk afdeling eller udskrives for tidligt.”

Det Etiske Råd:
"Et flertal af Rådets medlemmer (13) er imod oprettelse af de beskrevne specialiserede socialpsykiatriske enheder (...)."

"Udøvelse af tvang kan medføre, at mennesker får en afgrundsdyb mistillid til myndigheder og behandlere (...)."

Dansk Selskab for Psykosocial Rehabilitering (DSPR):
”Det er stik imod de senere års bestræbelser og initiativer til nedbringelse af tvang i psykiatrien.”

”(…) al erfaring viser, at øgede muligheder for tvang faktisk medfører mere tvang.”

”(…)  afdelingsledelsens beføjelser til at iværksætte tilbageholdelse, tilbageførsel m.v. under tvang og uden lægefaglig bistand udgør en dramatisk trussel mod borgerens retssikkerhed under opholdet på en specialiseret socialpsykiatrisk afdeling.”

”At afdelingsledelsen ydermere har kompetence til at ”overlade beslutninger efter §§ 42 f – 42 j til personalet på afdelingen” forekommer barokt.”

Bedre Psykiatri:
”Samlet set er det Bedre Psykiatris vurdering, at behandlingen på de nye afdelinger ikke bliver af tilstrækkeligt højt niveau til at give patienterne længerevarende forbedringer.”

”Vi mener, at der er stor risiko for, at de nye afdelinger vil blive brugt som en form for aflastning af bostederne, og at opholdet ikke vil gavne patienterne men tværtimod have karakter af discountsygehus med dårlig behandling og omfattende brug af tvang.”

FOA:
”FOA er positive overfor forslaget.”

”(..) oprettelsen af specialiserede socialpsykiatriske afdelinger er et skridt i den rigtige retning til en gruppe personer, der har behov for en mere koordineret, helhedsorienteret og omfattende hjælp for en længere periode.”

”Tvang skal absolut være en sidste udvej og må aldrig ske, fordi der ikke er personalenormering til at foregribe eskalering af problemer.”

” FOA mener stadig, at det er problematisk, at personer der betragtes som patienter i regionsregi, underlægges betaling.”

”Lovforslaget fremstår uklart i forhold til lægers betydning og bistand til behandlingen på en specialiseret socialpsykiatrisk afdeling.”

Dansk Psykiatrisk Selskab og Lægeforeningen: 
”(…) problemerne i bund og grund kan løses inden for de eksisterende lovgivninger og institutioner.”

”Lægeforeningen og Dansk Psykiatrisk selskab tager klar afstand fra forslaget om, at patienter, der ikke er psykotiske, skal kunne anbringes med tvang og tvangstilbageholdes på en specialiseret socialpsykiatrisk afdeling.”

”(…) opfordrer Lægeforeningen og Dansk Psykiatrisk Selskab til, at det foreliggende lovforslag trækkes tilbage.”


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00