Debat

DF: Væk med mistilliden

DEBAT: Borgernes retssikkerhed skal styrkes, så tilliden til kommunerne opretholdes. Det skriver Karin Nødgaard (DF), socialordfører.

For Dansk Folkeparti er det vigtigt, at man som borger har tillid til, tro på og sikkerhed for, at man bliver behandlet lovgivningsmæssigt korrekt. Det skriver partiets socialordfører, Karin Nødgaard.
For Dansk Folkeparti er det vigtigt, at man som borger har tillid til, tro på og sikkerhed for, at man bliver behandlet lovgivningsmæssigt korrekt. Det skriver partiets socialordfører, Karin Nødgaard.Foto: Steen Brogaard
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karin Nødgaard (DF)
Socialordfører

I mit første indlæg i socialdebatten var jeg meget inde på, hvilke udfordringer der er på socialområdet i dag. Jeg beskrev de udfordringer, jeg som landspolitiker oplever, når det med jævne mellemrum viser sig, at den lovgivning, der laves fra Christiansborg, ikke efterleves i nogle kommuner, og at det jævnligt sker gentagne gange. Når noget halter, er der en vis tilbøjelighed til at sige, så strammer vi eller ændrer loven, men på socialområdet er det ikke altid det, der er nødvendigt. Ofte hører vi, at lovgivningen er udmærket, som den er, og at forbedringer kan ske inden for lovgivningens rammer.

Når Dansk Folkeparti bl.a. er optaget af, at der sker forbedringer, er det for at styrke borgernes retssikkerhed. Det arbejde skal vi satse mere på i dag på socialområdet. Det skal være således, at en borger, uanset om man efterfølgende får medhold eller ej, føler, at man er blevet behandlet fair og i overensstemmelse med loven. Der er ikke tvivl om, at flere borgere føler denne retssikkerhed krænket og udfordret. Der kan komme til at herske en form for mistillid mellem borger og kommune. Sådan bør det ikke være.

Vi har det kommunale selvstyre i Danmark, så selvfølgelig kan der være forskelle i forhold til, hvorledes de respektive kommuner agerer, men som udgangspunkt skal alle kommuner arbejde ud fra, at loven overholdes, at borgeren er i centrum, og at denne uanset udfald er blevet lyttet til og har modtaget et resultat, som kan begrundes med lovgivningen i hånden.

Borgere føler sig tilsidesat
I det følgende vil jeg kommentere nogle dele af lovgivningen, som jeg ofte får borgerhenvendelser om.

Det drejer sig bl.a. om kravet om, at kommunalbestyrelsen skal behandle spørgsmål om hjælp så hurtigt som muligt med henblik på at afgøre, om der er ret til hjælp og i så fald hvilken hjælp. Her er der flere borgere, som føler, de må vente i meget lang tid, før de får svar, trods det at der ifølge lovgivningen endvidere står, at kommunalbestyrelsen på de enkelte sagsområder skal fastsætte frister for, hvor lang tid der må gå fra modtagelsen af en ansøgning, til afgørelsen skal være truffet.

Der kan komme til at herske en form for mistillid mellem borger og kommune. Sådan bør det ikke være.

Karin Nødgaard (DF)
Socialordfører

Endvidere skal fristerne offentliggøres, og hvis fristen ikke kan overholdes i en konkret sag, skal ansøgeren skriftligt have besked om, hvornår ansøgeren kan forvente en afgørelse. Her hører jeg, at borgere føler sig tilsidesat og ikke føler at have den retssikkerhed, der skal være.

I loven står der også, at borgeren skal have mulighed for at medvirke ved behandlingen af sin sag, og at kommunalbestyrelsen skal tilrettelægge behandlingen af sagerne på en sådan måde, at borgeren kan udnytte denne mulighed. Det lyder udmærket, men virkeligheden er, at vi jævnligt hører om borgere, der ikke føler, de får denne mulighed, og derfor ønsker jeg, at vi ser på, hvorledes dette kan forbedres.

Det vil være oplagt, at KL og de relevante ministre sætter sig sammen og ser på, hvilke satsninger der skal til, for at borgeren fremover vil opleve at være i centrum i egen sag, og hvordan det sikres, at retssikkerheden er i højsædet.

Dansk Folkeparti tager gerne del i drøftelserne. Vi har tidligere sat det på dagsordenen i Folketinget på forskellig vis og vil også gøre det fremover. For Dansk Folkeparti er det vigtigt, at man som borger har tillid til, tro på og sikkerhed for, at man bliver behandlet lovgivningsmæssigt korrekt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Nødgaard

Afdelingsleder, fhv. MF (DF)
lærer (Haslev Lærerseminarium 1990), diplom i ledelse (2021)

0:000:00