Europarådet kritiserer smykkeloven

Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Cecilie Gormsen

De danske regler for familiesammenføring skal lempes, og smykkeloven skal skrottes.

Sådan lyder det i Europarådets nye rapport om Danmark, der også kommer med en række henstillinger.

Rapporten er lavet af Den Europæiske Kommission mod Racisme og Intolerance (ECRI) under Europarådet, og en af de i alt 24 henstillinger handler om smykkeloven, som Europarådet gerne ser droppet.

”ECRI henstiller til de danske myndigheder, at de ophører med at konfiskere kontanter og smykker hos asylansøgere,” skriver ECRI i rapporten.

Også de danske familiesammenføringsregler får kritik. ECRI henstiller til, at der gennemføres en vidtrækkende reform af reglerne for ægtefællesammenføring, så ”ethvert element, som fører til direkte eller indirekte diskrimination og/eller ikke står i forhold til de erklærede mål” fjernes.

Og de stramme familiesammenføringsregler er problematiske, mener Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland.

”Strammede regler for familiesammenføring øger risikoen for, at mindreårige bliver separeret fra deres familier på ubestemt tid og gør dem mere sårbare over for trafficking og seksuelt misbrug,” siger Thorbjørn Jagland.

Rapporten kritiserer også den vedholdende racistiske hadtale, især over for muslimer, ligesom Danmark opfordres til forbedre dataindsamlingen af hadforbrydelser.

Der er dog også ros til Danmark i rapporten. ECRI nævner blandt andet de danske myndigheders støtte til civilsamfundsorganisationer, der arbejder med integration og nyankomne flygtninge. Samtidig bifalder ECRI også, at der er iværksat en række initiativer, der skal øge rekrutteringen til politiet af personer fra de etniske mindretal.

”På basis af de indledende erfaringer besluttede myndighederne tillige at indføre systemer til måling, evaluering og fastholdelse af fremskridt på dette område, som er af stor betydning for integrationsindsatsen,” hedder det i rapporten.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00