Debat

Fængselsformand: Modvillige indsatte skal mærke den hårde linje

DEBAT: Det er godt, at bandepakken dikterer klare ulemper for voldelige og uvillige indsatte, skriver Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet.

Bandepakken er dyr, men nødvendig, skriver Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet.
Bandepakken er dyr, men nødvendig, skriver Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet.Foto: Nicolai Perjeci/ Fængselsforbundet
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Østerbye
Formand for Fængselsforbundet

Regeringens bandepakke vil sætte hårdt ind over for de utilnærmelige indsatte, der igen og igen viser kyniske og afstumpede holdninger til det danske retsvæsen generelt og fængselsbetjente specifikt.

Vi taler her om en gruppe på godt ti procent, der er uden for umiddelbart rækkevidde, og som dyrker en negativ og forherligende volds- og fængselskultur.

En kultur, der rammer de fængselsbetjente, der er sat i verden for at udmønte samfundets straf for landets hårdeste kriminelle.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det glæder mig derfor, at der i bandepakken er soleklare omkostninger for de indsatte, der fortsætter med at hylde bandelivet i ord og gerning. 

Faktisk er en hel del af tiltagene over for denne gruppe i fængslerne formuleret i direkte tråd med Fængselsforbundets ønsker, da rocker-bandepakkens forberedende arbejde blev sat i gang.

Der kan sagtens køres en hård og ukærlig kurs over for bandemedlemmer i fængslerne – uden at prisen betales andre steder i Kriminalforsorgen. 

Kim Østerbye
Formand, Fængselsforbundet

For eksempel at man som bandemedlem ikke kan prøveløslades, hvis man er dømt efter straffelovens bandebestemmelse – med mindre man har ambitioner om at forlade miljøet.

Eller at ledende medlemmer af bandemiljøet ikke skal afsone sammen med andre medlemmer af grupperingen.

Indstillet på, at det bliver dyrt
Det er en bandepakke, der favner bredt, hvilket er ensbetydende med, at det bliver dyrt.

Men det skræmmer tilsyneladende hverken justitsministeren eller retsordfører fra Venstre, Preben Bang Henriksen, der jo om nogen skal bære regeringens forslag igennem.

I hvert fald skriver han i et indlæg om pakken: ”Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at bandepakken bliver dyr, men jeg er også sikker på, at den er alle pengene værd.”

De sidste 90 procent må ikke ryge med i købet
Hvorvidt noget er pengene værd, kommer som bekendt an på prisen. Og i det her tilfælde er der andet end penge, der tæller.

Der sidder nemlig en hel del indsatte, der ikke er rocker- og banderelaterede. Indsatte, der ikke ønsker konfrontationer med fængselsbetjentene. Og som gerne vil ud og væk fra den kriminelle vej, som de af den ene eller anden grund er kommet ind på.

Den gruppe skal ikke betale for bandepakkens stramninger. Det vil være omsonst, at der kanaliseres penge væk fra gruppen af indsatte, der rent faktisk er til at tale med, og som ønsker en kriminalitetsfri tilværelse.

Så lad pengene følge med stramningerne. På den måde kan der sagtens køres en hård og ukærlig kurs over for bandemedlemmer i fængslerne – uden at prisen betales af andre steder i Kriminalforsorgen.

Steder hvor fængselsbetjente og indsatte rent faktisk har en nogenlunde fornuftig hverdag med et fælles mål om ikke at se hinanden igen efter endt afsoning. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00