Debat

Familieadvokater: Skilsmissesystem skal samles under én enhed

DEBAT: Samles det nye skilsmissesystem i én enhed under domstolene vil behandlingen blive forkortet, ligesom antallet af personer, der involveres i sagsforløbet, vil mindskes. Det gør processen mere gennemskuelig, skriver Anne Broksø fra Danske Familieadvokater.

Foto: Danske Familieadvokater
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anne Broksø
Formand for Danske Familieadvokater

I dag bliver næsten halvdelen af alle danske ægtepar skilt, men vi har ikke indrettet vores systemer herefter. Det skilsmissesystem, vi har nu, er uoverskueligt, og man bliver ofte kastet rundt i et hav af forskellige offentlige instanser.

Det gør skilsmisserne komplicerede, giver meget lange sagsbehandlingstider og er med til at optrappe konflikterne. Sådan en proces går ikke mindst ud over børnene, der ofte kommer i klemme mellem et utal af instanser.

Hvert år oplever cirka 26.000 børn, at deres forældre bliver skilt. En del af de mange skilsmisser ender i voldsomme konflikter, som påvirker børnene negativt – resten af livet.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Men desværre er den måde, vi har indrettet håndteringen af skilsmisser på, slet ikke gearet til at håndtere højkonfliktsagerne. Derfor er vi glade for, at regeringen og Folketinget er enige om, at der er brug for et nyt skilsmissesystem.

En ny familieretlig afdeling
I Danske Familieadvokater anbefaler vi, at alle skilsmisse- og børnesager samles i en ny familieretlig afdeling under de nuværende domstole. Det vil skabe en lang række fordele.

Kun ved at samle området under de eksisterende domstole kan vi sikre den retssikkerhed, som alle skilsmissefamilier – forældre og børn – har krav på.

Anne Broksø, formand for Danske Familieadvokater

Ved at samle alle sager i én enhed bliver processen mere logisk og overskuelig for borgerne. Samtidig mindskes risikoen for, at oplysninger og informationer går tabt eller sendes til forkerte instanser.

Når sagerne er samlet i den samme enhed, vil det mindske antallet af sagsbehandlingsskridt. Det medfører kortere sagsbehandlingstider, som vil kunne betyde, at konflikter ikke trækkes ud og eskalerer.

Ved at samle sagerne under én enhed forkortes arbejdsgangene og antallet af personer, der involveres i sagsforløbet. Når antallet af sagsbehandlingsskridt nedbringes, vil det også betyde lavere omkostninger.

Ved at samle enheden under domstolene, udnyttes domstolenes høje faglighed, kendskab til konkret lovgivning, samt viden og erfaring om højkonfliktsager. Ved at samle hele området under domstolene sikres borgerne en større ensartethed i sagsbehandlingen – og dermed større tryghed og forudsigelighed i processen, for sådan arbejder domstolene.

Der vil blive mulighed for samlede forligsløsninger i kraft af en samlet enhed, der har kompetence til at træffe afgørelse i alle tvister, og som giver mulighed for, at skilsmissepar kan indgå forligsløsninger og få afsluttet samtlige konfliktpunkter på én gang.

Det vil føre til færre sager, ligesom antallet af langvarige konflikter og højkonfliktsager kan nedbringes.

Den øgede tryghed og forudsigelighed i processen kommer i særlig grad svage borgere til gode, da der er en helt fast struktur for retsmødets afvikling, således at begge parter får ro og mulighed for udtale sig.

Retsmøderne er lukkede, og parterne kender i forvejen mødedeltagerne. Borgerne skal ikke være utrygge ved, hvem der deltager i retsmødet og i så fald kan referere fra de fortrolige oplysninger, der kommer frem på mødet.

Retssikkerhed i sagsbehandlingen
I internationale relationer – det vil sige ægteskaber på tværs af landegrænser, eller ægteskaber mellem danskere, der bor i eller flytter til udlandet – giver vores nuværende struktur store udfordringer.

Landene omkring os – både i EU og den øvrige verden – kender ikke til fænomenet ”statsforvaltning”. Det betyder, at andre lande ikke godkender skilsmisser, der er foregået i forvaltningen, og det kan have alvorlige konsekvenser for parterne.

Kun ved at samle området under de eksisterende domstole kan vi sikre den retssikkerhed, som alle skilsmissefamilier – forældre og børn – har krav på.

Den velkendte og respekterede form for mødestruktur og behandling af sager i dansk domstolsregi er for familierne og de enkelte parter en garanti for, at alle grundlæggende retsprincipper vil blive fulgt i sagsbehandlingen. Og det vil føre til flere forlig, som er i alles interesse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00