Kommuner får ja til tvangsflytning af udviklingshæmmede men ikke anbragte

FRIKOMMUNE: Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) har helt eller delvist godkendt 17 nye frikommuneforsøg. Yderligere 11 undersøges nærmere, mens 5 har fået afslag.

Økonomi- og Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) giver grønt lys for en række nye frikommuneforsøg. Men nogle kommuner får mange afslag.
Økonomi- og Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) giver grønt lys for en række nye frikommuneforsøg. Men nogle kommuner får mange afslag.Foto: Henning Bagger/Scanpix
Kim Rosenkilde
Fakta
Se ansøgninger til første runde nye frikommuneforsøg

De 44 kommuner, som er en del af anden runde frikommuneforsøg, har nu fået godkendt de første forsøgsordninger.

Kommunernes ansøgninger spænder lige fra ønsket om nye muligheder for at tage hensyn til økonomien på det specialiserede socialområde til at kunne bygge nye mindre billige boliger til borgere på integrationsydelse eller kontanthjælp.

Ud af 33 ansøgninger i alt har blot fem fået endegyldigt afslag. Fire af de fem afslag går til Guldborgsund, Ikast-Brande og Gladsaxe Kommunes ønske om at give sagsbehandlere flere beføjelser og friere rammer i sager om anbragte børn og unge.

Dokumentation

Frikommuneforsøg II

I økonomiaftalen for 2016 mellem regeringen og KL blev det aftalt at sætte gang i et nyt frikommuneforsøg fra 2016-2020, hvor udvalgte kommuner får mulighed for at afprøve nye måder at løse deres opgaver på.

Formålet med det nye frikommuneforsøg er at få ny viden og praktiske erfaringer, der kan bane vejen for en bedre opgaveløsning gennem effektiviseringer, regelforenklinger og bedre styring i alle kommuner.

Frikommuneforsøget er organiseret i netværk af frikommuner, der sammen laver forsøg indenfor et fælles tema. Alle frikommuner i et netværk gennemfører ikke nødvendigvis de samme forsøg inden for temaet.

Frikommunerne kan efter ansøgning blive undtaget fra statslige regler eller få et ændret regelgrundlag, hvis de støder på lovgivningsmæssige barrierer. Forsøg må dog ikke være i strid med grundloven eller EU-regler, give frikommunerne økonomiske fordele på bekostning af andre eller bryde med borgernes retssikkerhed.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00