Har du været et rummeligt individ i dag?

RUMMELIGHED: Vi skal inkludere udsatte mennesker mere – også i vores foreningsliv, mener social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V). Med en ny social målsætning vil hun få flere danskere med i det frivillige arbejde – også dem, der i dag står udenfor.

<span>
”Vi
er ikke sammen for at gøre noget <span><i>for</i>
andre, men <i>med
</i>andre.
Og der er uden tvivl plads til forbedringer,” siger Karen Ellemann (V).&nbsp;</span></span>
”Vi er ikke sammen for at gøre noget for andre, men med andre. Og der er uden tvivl plads til forbedringer,” siger Karen Ellemann (V). Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

”Har du været et rummeligt individ i dine civilsamfundsaktiviteter i dag?”

Spørgsmålet kommer fra social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V). Hun mener, at vi skal skærpe vores blik på at rumme og inkludere de skæve, de udsatte og de belastede danskere – ikke kun i vores arbejdsliv, men i lige så høj grad i det liv, vi lever i foreninger og frivillige fællesskaber.

”Vi har nogle fællesskaber igennem det, at vi er medmennesker i det her samfund. Og alt for mange står uden for de fællesskaber,” siger ministeren og fortsætter:

”Hvad med at gøre noget sammen med dem, der har det svært, fordi det er så ressource-opbyggende, og fordi det giver det menneskelige rygstød, som jo i høj grad kan understøtte, at den gruppe kommer bedre på fode?”

Vi må som samfund tage et opgør med, at der er nogen, det er synd for.

Karen Ellemann
Social- og indenrigsminister

Flere skal arbejde frivilligt
Regeringen har lanceret ti mål for social mobilitet. Formålet er at skabe fremdrift i socialpolitikken. Og frivilligheden har fået sit eget selvstændige mål – nemlig at flere uden for arbejdsfællesskabet skal deltage i den frivillige indsats.

I 2012 deltog 47 procent af danskerne i en eller anden form for frivilligt arbejde. Men for den gruppe, der hverken var i job eller uddannelse, var tallet kun 26 procent. De tal skal hæves, mener Karen Ellemann.

”Med 26 procent er der i høj grad plads til forbedringer. Og det er der også på de 47 procent,” siger hun.

Målene er retningsgivende og ikke absolutte, understreger ministeren. Men at tallene være højere, når hun næste år præsenterer sin socialpolitiske redegørelse, lægger hun ikke skjul på.

”Når man sætter sig som mål, at flere uden for arbejdsfællesskabet skal deltage i den frivillige indsats, så skal tallet næste år være højere end de 26 procent, det er i dag. Hvis det hedder 24 procent næste år, så går det den forkerte vej. Og så må vi se på, hvad der kan være for barrierer,” siger Karen Ellemann.

Menneskesyn skal forankres
Med målsætningen ønsker ministeren – udover at rykke ved procentsatser – at fastnagle et menneskesyn om, at alle – uanset deres situation – har noget at byde på.

”Vi må som samfund tage et opgør med, at der er nogen, det er synd for. Vi bliver nødt til at se på mennesker som nogen, der har potentiale og ressourcer, frem for som nogen, der har begrænsninger, som gør livet mere vanskeligt,” siger Karen Ellemann.

Hun medgiver, at hun nok sparker en åben dør ind, når hun taler til civilsamfundet.

”Jeg mener sådan set, at de mennesker, som er talerør for civilsamfundet bredt set, har blik for det. Men det her handler lige så meget om at få det menneskesyn forankret i ethvert menneskes tilgang til de frivillige fællesskaber, man nu måtte være en del af,” siger Karen Ellemann og tilføjer:

”Vi er ikke sammen for at gøre noget for andre, men med andre. Og der er uden tvivl plads til forbedringer.”

Ingen nye penge
Målet om at få flere uden for arbejdsfællesskabet ind i den frivillige indsats bliver ikke ledsaget af en pose nye penge.

”Når jeg fortæller om, hvorfor vi kommer med ti mål for den sociale mobilitet i Danmark, så er reaktionen tit: ”Følger der penge med?” Men, der er jo rigtig mange penge på det her område,” siger Karen Ellemann.

Hun henviser til, at der allerede er afsat et beløb i forbindelse med sidste års aftale om satspuljen.

”Med satspuljeaftalen fra sidste år lavede vi en fireårig bevilling på lige knap 40 millioner, som kom oveni i de øvrige aktiviteter,” siger ministeren.

Så der bliver ikke specifikt afsat ekstra midler til at finansiere indsatsen på dette punkt?

”Målene her er jo udtryk for regeringens prioriteringer i forbindelse med satspuljeforhandlingerne. Og lige præcis, når vi taler om frivillige fællesskaber, så har jeg forlods sikret mig den finansiering,” siger Karen Ellemann.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

0:000:00