Debat

Hjernesagen & KL: Horsens er vejviser for andre kommuner

DEBAT: Horsens Kommune viser vejen for, hvad man kan opnå, når man arbejder med at inddrage borgeren og de pårørende i hjerneskaderehabilitering. Det skriver Lise Beha Erichsen og Thomas Adelskov (S).

David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lise Beha Erichsen og Thomas Adelskov (S)
Hhv. direktør, Hjernesagen og formand, KL’s Social- og Sundhedsudvalg

Hjernesagen uddeler hvert år en ærespris til en person eller organisation, der har gjort en særlig indsats på hjerneskadeområdet. Hjernesagen har i år tildelt Horsens Kommune æresprisen, der blev overrakt 29. maj i forbindelse med Hjernesagens årlige repræsentantskabsmøde.

Horsens Kommune får prisen med ordene: ”Det har været inspirerende at opleve jeres engagement, hvor I f.eks. via ”Genstart i livet”, cafetilbud, værested, netværksgrupper og samarbejde med Hjernesagens lokale forening i Horsens har støttet borgere med følger efter hjerneskade.”

Visionært og modigt
Det er første gang, at foreningens ærespris går til en kommune. Begrundelsen er et målrettet samarbejde med den hjerneskaderamte borger, de pårørende og netværket. Ikke kun på individniveau, men også i forhold til, hvordan man inddrager denne gruppe i tilgangen til opgaven.

Den rehabilitering, som borgeren får, skal bruges og overføres til gavn for det liv, som borgeren skal leve. Det er den helt rigtige vej at gå.

Lise Beha Erichsen og Thomas Adelskov (S)
Henv. direktør, Hjernesagen og formand, KL’s Social- og Sundhedsudvalg

Det er visionært og modigt. Horsens Kommune viser dermed vejen for, hvad man kan opnå, når man arbejder med at inddrage borgeren og de pårørende i hjerneskaderehabilitering.

Hjerneskadeområdet har gennemgået en markant udvikling, siden kommunerne overtog ansvaret for den ambulante genoptræning i 2007. En af intentionerne med at samle ansvaret for rehabilitering i kommunerne var at skabe en mere helhedsorienteret indsats, hvor borgeren kommer tættere på sin bolig, sit arbejdsliv og netværk.

Den rehabilitering, som borgeren får, skal bruges og overføres til gavn for det liv, som borgeren skal leve. Det er den helt rigtige vej at gå.

Inspiration til andre
Der er gennem årene kommet et øget fokus på genoptræning og rehabilitering, ligesom der er sket en markant stigning i antallet af genoptræningsplaner. Området er blevet omlagt, så borgerne udskrives tidligere bl.a. som følge af bedre behandlingsmuligheder.

De kommunale medarbejdere har fået øget neurofaglig viden, der er blevet etableret hjerneskadekoordinering, og der arbejdes med at sikre en tværfaglig koordineret indsats.

Der er med andre ord sket rigtig meget. Udfordringen er nu at få alle kommuner med og samtidig at sikre et tæt samarbejde mellem kommunerne, regionerne og de specialiserede hjerneskadecentre om specialiserede indsatser, så de borgere, der har brug for det, kan få det.

Det kræver også, at de rette kompetencer og organisering i forhold til den avancerede genoptræning, som de fleste borgere har brug for, er til stede i kommunerne.

I Horsens Kommune arbejder de målrettet med at inddrage den hjerneskadede borger, de pårørende og netværket. Vi håber, at flere kommuner vil lade sig inspirere heraf.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lise Beha Erichsen

Landsformand, Hjernesagen, fhv. direktør, Hjernesagen
cand.jur. (Københavns Uni. 1982)

Thomas Adelskov

Byrådsmedlem (S), Odsherred Kommune, formand, Arbejdsmarkedets Feriefond, bestyrelsesmedlem, Odsherred Forsyning, næstformand, Pensam, Regeringens Ghettorepræsentant

0:000:00