Hjort truer med at afskaffe milliard-tilskud til fattige kommuner

FORHANDLINGER: Et af punkterne i regeringens økonomiforhandlinger med kommunerne er, at staten ikke længere skal give kommunerne et årligt likviditetstilskud på 3,5 milliarder.

Foto: Henning Bagger/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) lufter muligheden for, at likviditetstilskuddet til kommunerne skal afskaffes.

Det er et tilskud, der primært fordeles til kommuner med særligt økonomiske udfordringer, og som derfor har svært ved at finansiere deres velfærdsopgaver.

”Vi kan se på tallene, at kommunerne har cirka 37 milliarder kroner i kassen, og der synes vi måske, at tiden er løbet lidt fra, at vi skal komme med et likviditetstilskud på 3,5 milliarder,” siger Hjort.

Det er et af de tre overordnede temaer, som finansministeren og social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) præsenterede for KL ved tirsdagens sættemøde i Finansministeriet.

Sættemødet er startskuddet til regeringens årlige økonomiforhandlinger med kommunerne, og ved mødet har både KL og regeringen fremlagt de temaer, de gerne vil drøfte i løbet af forhandlingerne.

Ud over likviditetstilskuddet vil regeringen gerne diskutere kommunernes tilpasning af anlægsinvesteringer og omprioriteringsbidraget.

”Den offentlige sektor kan ikke være støbt i beton. Vi er nødt til at frigøre nogle ressourcer, vi kan dirigere derhen, hvor behovet er størst,” siger Claus Hjort og tilføjer:

”Kommunerne administrerer halvdelen af den offentlige økonomi, og der er vi altså nødt til at sige, vi har en opgave i fællesskab, og det er derfor, vi har det her omprioriteringsbidrag.”

KL: Vi står langt fra hinanden
KL vil ikke have, at kommunerne skal være omfattet af et omprioriteringsbidrag, som betyder, de skal spare en procent af deres budget. De henviser til, at kommunerne i forvejen er pressede på økonomien.

Der er derfor økonomiske uenigheder mellem finansminister Claus Hjort og kommunerne. Kommunerne står fast på, at de ikke vil spare, og finansministeren står fast på, at den offentlige økonomi generelt er under pres, og kommunerne derfor skal bidrage.

Læs også: KL-formand: Vi står over for en giftig cocktail

Inden sættemødet sagde KL's formand, Martin Damm, derfor til Altinget, at der med forhandlingerne var lagt op til en giftig cocktail.

Efter mødet var meldingen fra Martin Damm, at det stadig tegner til at blive svære forhandlinger.

”Vi står et stykke fra hinanden. Der er stykke hjem, det må man sige,” siger han.

Martin Damm mener fortsat, at kommunerne har bidraget med sit til at genoprette økonomien og allerede har sparet i mange år.

Han har til sættemødet fremlagt nogle tal, der viser, at kommunerne fra 2010 og frem til i dag har sparet 10 milliarder om året og nu har 30.000 færre ansatte, mens staten og regioner har fået flere ansatte i samme periode.

”Så der er vist ikke nogen, der er i tvivl, om hvem der har taget det hårde slæb med at rette op på dansk økonomi,” siger han.

En lang række møder i vente
KL og regeringen har aftalt at mødes igen 17. maj, oplyser Martin Damm, og forhandlingerne vil formentlig stå på i tre ugers tid. Af tekniske årsager er den absolutte deadline for en aftale dog omkring 13.-14. juni, lyder det.

Hvordan møderækken helt præcis kommer til at se ud, er endnu usikkert. Det er nu op til regeringen og KL's administrationer at tilrettelægge en møderække, hvor de to parter kan komme omkring alle emner.

Men med Claus Hjort Frederiksens egne ord, så er der lagt op til mange møder i den kommende tid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00