Holstein: Integrationsudspil er oplæg til valg

INTEGRATION: Det er ambitiøst af regeringen at ville have 30.000 flygtninge og indvandrere ud på arbejdsmarkedet, men udsigterne for et bredt forlig er små. Integrationsudspillet er et politisk signal op til valgkampen, vurderer politisk kommentator Erik Holstein.

Regeringen, anført af statsminister Helle Thorning-Schmidt, præsenterede onsdag et nyt integrationsudspil. 
Regeringen, anført af statsminister Helle Thorning-Schmidt, præsenterede onsdag et nyt integrationsudspil. Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan

30.000 flygtninge og indvandrere ud i virksomhederne på forløb som virksomhedspraktik, løntilskud eller nyttejob.

Det var kernen i den integrationsplan, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S), integrationsminister Manu Sareen (R) og økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) i dag fremlagde på et pressemøde i Statsministeriet.

En ambitiøs, men meget optimistisk plan, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, der ser udspillet som et oplæg, der skal vise handlekraft op til den kommende valgkamp, hvor udlændingepolitik igen ventes at blive et af de vigtigste emner for vælgerne.

”Målet om 30.000 flere indvandrere og flygtninge på arbejdsmarkedet på kun to år er meget ambitiøst, og det er tvivlsomt, om det kan nås. Udspillet skal ses som et politisk signal i forlængelse af nytårstalen og udvise handlekraft på et centralt valgkampstema,” siger Erik Holstein.

Det kan til tider være svært for Socialdemokraterne og Radikale at finde fælles fodslag i udlændingepolitikken, men med netop dette udspil har de to regeringspartier fundet en fællesnævner, vurderer Erik Holstein.

”Politisk lægger integrationsudspillet sig i det snævre krydsfelt, hvor de to regeringspartier kan blive enige. Socialdemokraterne vil gerne have strammet op på udlændingepolitikken, mens Radikale er strammere på det økonomiske område. Ret og pligt, der også skal gælde indvandrere og flygtninge er en fællesnævner.”

Integration er mere end beskæftigelse
De to radikale ministre Morten Østergaard og Manu Sareen erklærede sig på onsdagens pressemøde pavestolte over regeringens nye integrationsplan. Flere indvandrere og flygtninge i de danske virksomheder vil være skelsættende for integrationen, mener Radikale.

Men Erik Holstein påpeger, at vellykket integration er mere end bare et spørgsmål om job og uddannelse.

”Integrationsminister Manu Sareen trak på sine erfaringer som integrationskonsulent og sagde på pressemødet, at de indvandrere, der ”er i arbejde eller uddannelse, aldrig talte om dem og os.” Men dermed reducerer han integration til et spørgsmål om beskæftigelse. Og den holder ikke. Man kan for eksempel sagtens finde veluddannede medlemmer af Hizb-ut Tahrir.”

Erik Holstein mener, at regeringen i sit udspil fuldstændigt ignorerer, at det også er et kultur-problem, der gør, at indvandrere og flygtninge ikke er på arbejdsmarkedet i samme grad som etniske danskere.

”Ved første øjekast virker det som om, at regeringen slet ikke tager fat i de kulturelle hindringer for at få indvandrere og flygtninge i arbejde. Men der er jo enorme forskelle mellem de forskellige grupper af ikke-vestlige indvandrere. Mens beskæftigelsesfrekvensen ligger på katastrofale 28 og 30 for somaliere og libanesere, er den mere end dobbelt så stor for srilankanere, der også kom som flygtninge. Der mangler et svar på denne afgørende problematik,” siger Erik Holstein.

Udspil fælles platform for valg
Den socialdemokratisk ledede regering kan rende ind i udfordringer med sit bagland i fagbevægelsen, hvis den nye plan betyder, at der bliver færre arbejdspladser til etniske danskere, vurderer Erik Holstein.

”Et andet problem kommer, hvis nogle af de nyttejobs, indvandrere og flygtninge havner i, tager jobs fra ufaglærte danskere. Det vil øge modsætningerne i samfundet – og i øvrigt føre til protester fra fagbevægelsen.”

Helle Thorning-Schmidt sagde på pressemødet, hvor udspillet blev fremlagt, at regeringen agter at sætte planen i værk allerede 1. juli. Derfor vil de indkalde Folketingets partier til en teknisk briefing torsdag og sætte lovforslag til behandling “hurtigst muligt”.

Men det kan blive svært for regeringen at finde et bredt flertal for integrationsplanen, påpeger Erik Holstein.

”Det bliver ikke let for regeringen at få halet et forlig hjem. De borgerlige vil smække mere med den økonomiske pisk for at tvinge indvandrere i arbejde, og et forlig med venstrefløjen på integration vil være politisk ubekvemt for Thorning i et valgår,” siger han.

Til gengæld kan udspillet stadig bruges som et valgkampsoplæg for både Socialdemokraterne og Radikale, selv hvis de ikke får planen igennem Folketinget, vurderer Erik Holstein.

”Men selv hvis der ikke kommer et forlig, kan regeringen bruge udspillet som sin fælles platform i en valgkamp. Og det er ikke en helt dårlig platform: S og R kan med hver sin retorik sælge integrationsudspillet til deres egne vælgere og med det i hånden vise, at de tager problemet med den ringe ikke-vestlige beskæftigelse alvorligt.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00