Kriminalitet op på dagsordenen

ANALYSE: Efter flere års dvale er kriminalitet igen et hot politisk emne. Men denne gang ikke til entydig fordel for de borgerlige.
Justitsminister Lene Espersen(K) står endnu stærkt, men  risikerer alvorlige problemer, hvis kriminaliteten ikke kommer under kontrol. (pressefoto)
Justitsminister Lene Espersen(K) står endnu stærkt, men risikerer alvorlige problemer, hvis kriminaliteten ikke kommer under kontrol. (pressefoto)
Erik Holstein

For de fleste danskere er den personlige sikkerhed mindst lige så afgørende som økonomisk sikkerhed og sikkerhed for at blive behandlet, når man er syg. Utryghed som følge af kriminalitet opleves som et alvorligt velfærdstab.

Erik Holstein
Politisk kommentator

Det var med til at koste Poul Nyrup Rasmussen (S) regeringsmagten, og det blev en akilleshæl for tidligere justitsminister Frank Jensen (S), da han strakte ud efter Socialdemokraternes formandspost.

Den ukontrollable kriminalitet begået af unge indvandrere i tiden før valget i 2001 viste sig som en møllesten for den siddende SR-regering - og blev direkte udnyttet af såvel Venstre som Dansk Folkeparti ved jordskredsvalget i 2001. Undersøgelser viste dengang, at kriminalitet toppede på vælgernes dagsorden sammen med udlændingepolitik og sundhed.

Mediernes fejlprioritering
Siden blev kriminalitet som politisk tema i forbavsende grad glemt. I hvert fald af medierne, der stort set ikke berørte området under valgkampen i november. Men noget tyder på, at mediernes prioritering ikke svarede til befolkningens.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00