Kritik: Ventetider spænder ben for Koch-anbefalinger

UDSATTE: Carsten Koch-udvalgets anbefalinger til en ny beskæftigelsesindsats for udsatte borgere undervurderer bl.a. lange ventetider på psykiatriske tilbud, mener Psykiatrifonden og KL. Ventetiderne er generelt et ”kæmpe problem” for udsatte grupper, tilføjer Socialrådgiverne.

Carsten Koch-udvalget har haft til opgave at komme med anbefalinger til den aktive
beskæftigelsesindsats for de ikke-arbejdsmarkedsparate borgere. Men skal anbefalingerne virke, kræver det bl.a. et omfattende opgør med ventetider inden for psykiatrien, lyder det fra aktører på området. 
Carsten Koch-udvalget har haft til opgave at komme med anbefalinger til den aktive beskæftigelsesindsats for de ikke-arbejdsmarkedsparate borgere. Men skal anbefalingerne virke, kræver det bl.a. et omfattende opgør med ventetider inden for psykiatrien, lyder det fra aktører på området. 
Tyson W. Lyall

Der kan være ventetider på seks måneder eller mere på konsultationer hos en speciallæge. I de tilfælde strander de gode intentioner. Mange initiativer falder på, at den enkelte ikke kan få den nødvendige udredning eller behandling

Michael Danielsen
Chefpsykolog og beskæftigelseschef, Psykiatrifonden

Det er svært at arbejde hurtigt i et langsomt system, og det skulle Carsten Koch-udvalget have tænkt mere på.

Sådan lyder det fra Psykiatrifonden og KL som reaktion på sidste uges offentliggørelse af udvalgets rapport om indsatsen for borgere i udkanten af arbejdsmarkedet.

I udvalgets kommissorium hedder det, at den ”aktive beskæftigelsesindsats skal bidrage til at bringe den enkelte ledige i varig beskæftigelse hurtigst muligt.”

Dokumentation

Tirsdag 17. marts offentliggjorde det såkaldte Carsten Koch-udvalg sin anden og sidste rapport om udredningen af den aktive beskæftigelsesindsats.

Rapporten fokuserer på de godt 500.000 borgere, der befinder sig i udkanten af arbejdsmarkedet. Det omfatter derfor borgere på kontanthjælp, uddannelseshjælp, sygedagpenge, ledighedsydelse eller førtidspension, samt personer, der er i fleksjob, ressourceforløb eller revalidering.

Ekspertgruppen foreslår i sin rapport tre spor med i alt 28 anbefalinger, der skal få udsatte borgere tættere på arbejdsmarkedet. De tre spor er: en ny virksomhedsrettet indsats, en styrket tværfaglig indsats og målrettet uddannelse.

De 28 anbefalinger kan ses her.


0:000:00