Debat

Lektor: Bandepakken bør specificeres

DEBAT: Hvad er en bande? Det er nødvendigt at definere begrebet, hvis man ønsker en effektiv forebyggelse af unges tilslutning til bander, skriver lektor inden for det lærings- og udviklingspsykologiske område Kirsten Elisa Petersen. 

Hvis ikke bandebegrebet defineres, risikerer man stigmatisering, skriver Kirsten Elisa Petersen
Hvis ikke bandebegrebet defineres, risikerer man stigmatisering, skriver Kirsten Elisa PetersenFoto: Colourbox.dk
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kirsten Elisa Petersen
Lektor inden for det lærings- og udviklingspsykologiske område

Både i forskningsfeltet, blandt politikere, politi, fagfolk, sociale myndigheder og ikke mindst medierne bliver begrebet bande brugt i mange forskellige sammenhænge og tilsyneladende også med forskellige betydninger.

Flere begreber og betegnelser bliver kastet rundt herhjemme; især ofte en sammenblanding af bande- og rockergrupper, kriminelle grupperinger, gadebander såvel som bandelignende grupper og såkaldte indvandrerbander – uden at en egentlig definition af begrebet bande bliver tydelig.

Pointen er her, at når begrebet bande ikke er tydeligt defineret, hvordan ved vi så, hvem der er i en bande – og især hvordan vi skal udvikle indsatser, der forebygger, at unge overhovedet bevæger sig ind i bander?

Fakta
1: Rigspolitiet angives at definere kriminelle rocker/bandegrupperinger som ”organiserede grupper, der udøver alvorlig kriminalitet”. Måske det er denne definition, der trækkes på i den nye ”bandepakke”?

2: 
For denne diskussion se: "Stemmer fra en bande: unge bandemedlemmers egne fortællinger om opvækst, hverdagsliv og fremtid" samt ”"Hopper du ikke på ambulancen, så mister du chancen”: socialpædagogiske indsatser i arbejdet med unge i bandegrupperinger – set fra de unges perspektiver" (Petersen, K.E)

3: 
Skyggelandet (Jacobsen, M.H.) 

4:
 "Stemmer fra en bande: unge bandemedlemmers egne fortællinger om opvækst, hverdagsliv og fremtid" samt "Voices from a gang – A study of young gang members and stories as told by themselves about upbringing, school and gang life – Gang research in a Danish context" (Petersen, K.E.)

Vi risikerer, at tøjstil, opvækst i bestemte boligområder og det at være en ung mand med etnisk minoritetsbaggrund mistænkeliggøres, udpeges og overvåges

Kirsten Elisa Petersen
Lektor inden for det lærings- og udviklingspsykologiske område

Hvad er en bande, og hvorfor er det vigtigt?
Denne problemstilling bliver særlig eksplicit i regeringens nye såkaldte bandepakke1, hvor det ikke tydeliggøres i de 28 initiativer, hvordan en bande defineres.  

Årsagen til utydeligheden i anvendelse af begrebet bande skal naturligvis findes i flere samtidige forhold. For det første eksisterer der i dansk sammenhæng endnu kun relativt begrænset forskning på det såkaldte bandeområde modsat i internationale sammenhænge, hvor der er en lang og omfattende tradition for forskning i bander.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

I en dansk sammenhæng er vores forskningsbaserede viden om unge i bandegrupperinger endnu i overvejende grad præget af kriminalitetsstatistikker, rapporter om kriminalitet og redegørelser over kriminalpræventive indsatser fra ministerielle sektorer2.

Endvidere er det også væsentligt, at unge, der bevæger sig ind i bander, også er et relativt nyt fænomen i dansk og nordisk sammenhæng – modsat det øvrige Europa og USA, der har kendt til bandegrupperinger i flere årtier og dermed også har haft længere tid til at udvikle forskningsbaseret viden om og definitioner af bandebegrebet.

Men uanset årsagerne så arbejder forskere både i dansk, nordisk og international sammenhæng fortsat på at definere selve bandebegrebet – og det er fortsat vanskeligt at finde en entydig og klar definition. Nogle forskere definerer fx bandebegrebet ud fra kriminalitetsadfærden, og andre definerer begrebet i en bredere sammenhæng, fx i forhold til grupperinger og/eller subkulturer, der er samlet i en eller anden form, og hvor medlemmerne på forskellig vis er afvigende i deres adfærd3.

Der er langtfra enighed i definitionerne, og det kan umiddelbart synes som en ligegyldig diskussion, men snarere tværtimod må det kalde på bekymring. For hvordan ved vi, hvornår vi taler om det samme begreb og dermed også, hvem der rent faktisk befinder sig i en bande, hvem der er på vej ind, og hvem der er på vej ud?

Bekymringen rejser sig i helt særligt grad i forhold til de unge, for når vi ikke rigtig får klarhed over, hvem det er, der tales om, så kan det medføre, at der så at sige skydes med spredehagl, og vi risikerer, at tøjstil, opvækst i bestemte boligområder og det at være en ung mand med etnisk minoritetsbaggrund mistænkeliggøres, udpeges og overvåges og i værste fald forbindes med en tilknytning til en bandegruppering.

Forebyggelse er vigtig, siger de unge bandemedlemmer selv
Med afsæt i ovenstående bliver det ganske vanskeligt at indfange, hvor meget den nye bandepakke egentlig har fokus på forebyggelse af børn og unges bevægelser ind i bandegrupperinger.

Fra både international forskning og fra min egen forskning af unge i bandegrupperinger4 træder betydningen frem i forhold til at udvikle indsatser, der rent faktisk forebygger, at de unge overhovedet bevæger sig ind i en bande.

Når de unge bandemedlemmer selv fortæller om deres opvækst og bevægelser ind i forskellige bandegrupperinger, så er der en optagethed af tiden før selve bevægelsen ind i bander; en tid, hvor der hænges ud rundt om den lokale bandegruppering, laves såkaldt småkriminalitet, pjækkes fra skolen og aftener på gadehjørner, hvor man keder sig og ikke rigtig oplever at have nogen steder at kunne gå hen.

I denne tidsperiode er der mange indsatser, der kunne (videre)udvikles og fastholde et fokus på, at unge, der bevæger sig hen mod en bandegruppering, ofte er unge, der oplever eksklusions- og marginaliseringsprocesser fra både skole og fritidsinstitutioner, vanskeligheder ved at få et arbejde og mangel på pædagogiske indsatser, som de unge oplever som betydningsfulde i deres hverdagsliv – og hvor bevægelsen ind i bandegrupperingen ofte opleves som et tilbud om et fast tilhørssted i livet snarere end en optagethed af at begå kriminalitet.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00