Menneskerettigheder er under pres på udlændingeområdet

MENNESKERET: Selvom menneskerettighederne generelt står stærkt i Danmark, er de presset på udlændingeområdet, viser en ny beretning fra Institut for Menneskerettigheder.

Foto: Sara Gangsted/Scanpix
Cecilie Gormsen

De seneste år har tydeliggjort, at udlændinges – og særligt flygtninges – rettigheder er udfordret i både Danmark og resten af Europa.

Sådan lyder en af konklusionerne i Institut for Menneskerettigheders årlige beretning til Folketinget, der afleveres onsdag.

Direktør for Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen, fortæller, at menneskerettighederne blev til for at skabe en mere fredelig verden.

”Menneskerettighederne har gennem årene været med til at skabe stabile samfund, og det er netop nu, hvor vores tryghed udfordres af terrorisme og flygtningestrømme, at vi må holde fast i det fundament, som menneskerettighederne udgør,” siger Jonas Christoffersen i en pressemeddelelse.

Han peger på, at det seneste år har budt på flere politiske forslag om, at Danmark skal forsøge at ændre eller helt træde ud af internationale aftaler, som giver rettigheder til udlændinge og flygtninge.

Politikere kan ikke få det hele
Og det er ifølge Institut for Menneskerettigheder en farlig vej at gå.

”Hvis Danmark og andre vestlige lande ikke står ved de værdier, menneskerettighederne er bygget på, så vil udemokratiske regimer gribe den chance med kyshånd. Det kan føre til en mere ustabil verden og endnu flere mennesker på flugt mod Europa,” siger Jonas Christoffersen, som mener, at danske politikere bør anerkende, at de ikke kan få det hele:

”Det har altid tjent Danmark godt at samarbejde med andre, også selv om vi må leve med nogle begrænsninger under de internationale konventioner,” siger han.

LÆS OGSÅ: Se hele årsberetningen fra Institut for Menneskerettigheder her

Årsberetningen fra Institut for Menneskerettigheder viser også, at menneskerettighederne generelt står stærkt i Danmark.

”Det hænger i høj grad sammen med, at demokratiske værdier som frihed, lighed og hensyntagen til udsatte borger er en helt selvfølgelig del af det danske samfund,” forklarer Jonas Christoffersen.

Også ros til Danmark
Og der har da også været fremskridt, når det gælder menneskerettighederne i Danmark. For eksempel har regeringen foreslået, at personer under værgemål fremover skal kunne stemme til kommunal-, regions- og Europaparlamentsvalg.

”Det er et meget vigtigt skridt i den rigtige retning for at sikre demokratisk deltagelse af alle grupper i samfundet – også dem med handicap. Men vi lægger ikke skjul på, at vi gerne så, at denne gruppe også fik mulighed for at stemme ved folketingsvalg, så det vil vi fortsætte med at arbejde for,” siger Jonas Christoffersen.

Af andre positive ting nævner Institut for Menneskerettigheder blandt andet politiets nye markeringsnumre, som gør det muligt at identificere betjente. Også en fortsat nedadgående belægningsprocent i fængslerne og færre varetægtsfængslinger får ros, ligesom brugen af isolation under varetægt også er nede på et historisk lavt niveau.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jonas Christoffersen

Advokat, Offersen og Christoffersen, medlem, Dataetisk Råd
cand.jur. (Københavns Uni. 1995), advokat (1998), dr.jur. (Københavns Uni. 2008)

0:000:00