Debat

Mercado: Vi har alle et ansvar for de ældre

DEBAT: I Danmark kan vi være stolte af den hjælp og pleje, vi tilbyder de ældre. De lades ikke i stikken, når de oplever funktionsnedsættelser. Det skriver børne- og socialminister Mai Mercado (K). 

Som ældre i Danmark lades man ikke i stikken, fordi fødselsattesten siger 67 år, skriver børne- og socialminister Mai Mercado (K).
Som ældre i Danmark lades man ikke i stikken, fordi fødselsattesten siger 67 år, skriver børne- og socialminister Mai Mercado (K).Foto: /ritzau/Jens Dresling
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mai Mercado (K)
Børne- og socialminister

Den seneste tid har Dansk Blindesamfund og flere andre gjort opmærksom på en problemstilling: Danskere, der mister synet, efter de er fyldt 67 år, har ikke ret til at få tildelt en ledsager, hvilket skyldes Servicelovens bestemmelser. Det samme gælder for andre typer af funktionsnedsættelser.

Nogle ældre har således oplevet, at hverdagen er blevet mere ensom og besværlig, fordi de heller ikke har familie eller venner, der for eksempel kan tage med i supermarkedet.

Der har i den forbindelse været debat om, hvordan vi bedst løser problemet, så alle – også dem over 67 – har et værdigt liv. I den debat har jeg fået formuleret mig på en måde, der er blevet udlagt som en bastant konklusion om, at vi ikke har råd til at hjælpe ældre med behov for ledsagelse. Det kræver en nuancering.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Vi kan være stolte
Ældre i det danske samfund er sikret både hjælp og pleje, men også et forsørgelsesgrundlag gennem folkepensionen. Det kan vi være stolte af.

Og jeg kan godt være enig i, at det umiddelbart lyder som den hurtigste og mest oplagte løsning at ændre lovgivningen, så alle med en funktionsnedsættelse, uanset deres alder, også har krav på en ledsagerordning. Men ved nærmere eftertanke er det ikke så ligetil.

Hvorfor skal et tal på en fødselsattest påvirke servicen? Hvorfor skal en borger på 66 have bedre vilkår end en borger på 67? Det kan virke meningsløst, men alternativet – at fjerne aldersgrænsen helt – vil have store økonomiske konsekvenser.

Mai Mercado (K)
Børne- og socialminister

I dag er det danske socialsystem bygget op om det grundvilkår, at hver enkelt borger får tildelt hjælp og støtte på baggrund af en individuel vurdering. Det er godt, for på den måde er alle sikret en hjælp, der svarer til deres behov.

Dog er der begrænsninger for, hvad man via lovgivningen har ret til, når man er over 67 år. Det hænger sammen med, at velfærdssystemet ikke kan kompensere fuldt og helt for de forskellige begrænsninger, der typisk følger med alderdommen.

Men hvorfor skal et tal på en fødselsattest påvirke servicen? Hvorfor skal en borger på 66 have bedre vilkår end en borger på 67? Det kan virke meningsløst, men alternativet – at fjerne aldersgrænsen helt – vil have store økonomiske konsekvenser.

Kommunal hjælp til ældre
Det betyder dog ikke, at man skal lades i stikken, hvis man er over 67 og mister synet eller får en anden funktionsnedsættelse, som gør, at man ikke kan færdes alene.

Kommunerne er nemlig fortsat forpligtede til at tilbyde hjælp. Det kan være hjælpemidler som en mobilitystok eller en førerhund. Derudover er der andre muligheder for at tilbyde hjælp til at komme rundt til individuelle og fælles aktiviteter uden for hjemmet, hvilket flere kommuner allerede benytter sig af og dermed prioriterer.

Endelig er det afgørende, at vi er opmærksomme på at hjælpe vores ældre medborgere – ikke kun dem, der får dårligere syn med alderen, men også dem, der har andre udfordringer.

Vi har hver især et ansvar, og vi har masser af muligheder for at tage det på os – som familiemedlemmer, som venner, som naboer eller som en del af det frivillige Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

0:000:00