Nyt lovkatalog: Se Mercados køreplan

OVERBLIK: Nye skilsmisseregler og forbud mod diskrimination af handicappede vejer tungest på socialministerens bord i folketingsåret 2017/18. Se gennemgang af lovkatalog på socialområdet. 

Foto: /ritzau/Stine Bidstrup
Søren Elkrog Friis

I forbindelse med Folketingets åbning tirsdag præsenterede regeringen lovkataloget for den kommende politiske sæson.

Læs også: Overblik: Se regeringens 375 ny lovforslag

Altinget har tygget og filtreret de syv kommende lovforslag, som hører til på Børne- og Socialminister Mai Mercados (K) bord. Se gennemgangen her.

Dokumentation

Lovforslag på andre ressortområder med socialpolitisk betydning

JUSTITSMINISTERIET

Oktober: Seksuelle overgreb mod børn skal ikke kunne forældes
Titel: Ændring af straffeloven, lov om forældelse af fordringer, lov om erstatningsansvar og lov om erstatning fra staten til ofre for forbrydelser (Ophævelse af forældelsesfrister for gerningsmandens strafansvar i sager om seksuelt misbrug af børn og for erstatningskrav mod forvaltningsmyndigheder for svigt i sager om overgreb mod børn, forhøjelse af niveauet for tortgodtgørelse for seksuelle krænkelser samt ophævelse af 72-timers reglen i sager om voldtægt, incest og seksuelt misbrug af børn m.v.)

Med lovforslaget lægges der op til at ophæve forældelsesfristerne for gerningsmandens strafansvar i sager om seksuelle overgreb mod børn og forældelsesfristerne for erstatnings- og godtgørelseskrav mod forvaltningsmyndigheder for svigt i sager om overgreb mod børn.

Derudover lægges der op til at ophæve 72-timersreglen i offererstatningsloven i sager om voldtægt, incest og seksuelt misbrug af børn. Endvidere lægges der med lovforslaget op til at forhøje niveauet for tortgodtgørelse for alle seksuelle krænkelser og at indføre en nedre grænse for tortgodtgørelse i sager om grove tilfælde af seksuelt misbrug af børn. Endelig foreslås det, at det fremover bliver den minister, som Ankestyrelsen hører under, der er bemyndiget til at indstille medlemmer til Erstatningsnævnet. Lovforslaget er en opfølgning på regeringsgrundlaget ”For et friere, rigere og mere trygt Danmark” fra november 2016.

November: Højere straf for hævnporno
Titel: Ændring af straffeloven (Digitale sexkrænkelser, blotteri m.v.)

Formålet med lovforslaget er at indføre et forhøjet strafmaksimum for overtrædelser af straffelovens § 264 d om videregivelse af meddelelser eller billeder om en andens private forhold, herunder digitale sexkrænkelser, begået under særligt skærpende omstændigheder.

Forslaget er en delvis udmøntning af Straffelovrådets betænkning nr. 1563/2017 om freds- og ærekrænkelser samt regeringens udspil fra februar 2017 om en skærpet indsats mod digitale sexkrænkelser. Lovforslaget har endvidere til formål at skærpe bødestraffen for blufærdighedskrænkelse.

Februar: Reform af indsats mod ungdomskriminalitet
Titel: Lovgivning om en reform af indsatsen mod ungdomskriminalitet

Formålet med lovforslaget er at gennemføre en reform af indsatsen mod ungdomskriminalitet, som skal forankres i en samlet lovgivning, der skal gå på tværs af det sociale og strafferetlige system.

Lovforslaget er en opfølgning på regeringsgrundlaget.

TRANSPORT-, BYGNINGS- OG BOLIGMINISTERIET 

Oktober: Billigere boliger
Titel: Ændring af lov om almene boliger m.v. (Billigere boliger)

Formålet med lovforslaget er at give kommunerne mulighed for at kunne disponere over en større del af de ledige billige boliger samt at skabe incitamenter til, at nybyggeriet af almene boliger bliver billigere.

Lovforslaget er en opfølgning på aftalen mellem regeringen og KL om kommunernes økonomi for 2018.

UDLÆNDINGE- OG INTEGRATIONSMINISTERIET

FEBRUAR: Beskæftigelseskrav for kontanthjælp
Titel: Ændring af lov om aktiv socialpolitik (Beskæftigelseskrav for ret til uddannelses- og kontanthjælp)

Lovforslaget har til formål at indføre et beskæftigelseskrav for retten til at modtage uddannelses- og kontanthjælp, hvilket vil gøre det mindre attraktivt at komme til og blive i Danmark, hvis en udlænding ikke kan finde et arbejde, og styrke incitamentet til at komme i arbejde yderligere.

December: Nedsættelse af integrationsydelse
Titel: Ændring af lov om aktiv socialpolitik og integrationsloven (Nedsættelse af integrationsydelse og omlægning af dansktillæg til danskbonus)

Lovforslaget har til formål yderligere at tilskynde modtagere af integrationsydelse til at tage et arbejde ved at nedsætte ydelsen med 3 pct. Herudover indeholder forslaget en omlægning af det nuværende dansktillæg til integrationsydelsesmodtagere til en danskbonus til samme målgruppe samt til alle udlændinge under integrationsprogrammet, hvorved det direkte økonomiske incitament til at lære dansk fastholdes.

Lovforslaget er en opfølgning på aftalen om flere år på arbejdsmarkedet mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti fra juni 2017.


0:000:00