Debat

Psykiatri Plus: Politikere spiller hasard med psykiatrien

DEBAT: Nyt lovforslag er både juridisk og menneskeligt noget teoretisk skrivebordsarbejde. Det er en ommer, skriver Henrik Sven Sørensen, administrerende direktør i Psykiatri Plus.

Foto: Psykiatri Plus
Mikkel Bødker Olesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Sven Sørensen
Administrerende direktør i Psykiatri Plus

I disse dage er et lovforslag om specialiserede socialpsykiatriske afdelinger i høring. Lovforslaget er kommet efter et drab og en række voldelige episoder inden for psykiatrien i Danmark.

Det lagde et massivt pres på politikerne, som nu har leveret. Desværre for os alle er det et uigennemtænkt lovforslag, der ikke holder i virkeligheden. Det er simpelthen en ommer.

Ifølge lovforslaget, som der er bred politisk opbakning til, skal der etableres 150 særlige boliger for svært udadreagerende borgere med psykisk sygdom.  Men det er at spille hasard med både socialpsykiatrien og hospitalspsykiatrien. 

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Loven er målrettet godt 150 ”særligt udvalgte” borgere. I lyset af at der formentlig er omkring 6.000 borgere, der potentielt kan være udadreagerende eller har misbrugs- og kriminalitetsproblemer, er det ren og skær kosmetik.

Indpakningen bliver blandt andet mere tvang og medicinering under opsyn af regionerne. Langt de fleste involveret i psykiatrien har talt imod at etablere disse surrogat-fængsler.

At håndtere 150 ”farlige” medborgere på denne måde lever slet ikke op til den danske folkeånd, og jeg har endnu ikke mødt de fagprofessionelle, der mener, det er den rigtige løsning.

Henrik Sven Sørensen
Administrerende direktør i Psykiatri Plus

Der skal helt andre metoder til
Der skal noget helt andet til. Psykiatrien i bredeste forstand skal omstruktureres, så der skabes helt tydelige overlap og en effektiv dialog mellem alle de parter, der er involveret i behandlingen af den enkelte borger eller patient.

Alt for ofte falder den psykisk syge mellem mange stole. I det fald river vedkommende pårørende, sundhedspersonale, sagsbehandlere og mange andre med sig.

Det fastholder psykiatrien som et stigmatiseret og farligt felt, og det giver dårlige vilkår for, at folk med en psykisk lidelse kan komme sig.

Sat på spidsen kan man sige, at meget behandling af psykisk sygdom stadig foregår ”på gangene” – sammenligningen med de fysiske sygdomme er nærliggende – uden den fornødne opmærksomhed på den enkelte patient eller borgers ønsker og drømme om at blive rask. Eller i det mindste få det bedre.

Konfliktløsning i stedet for fængselslignende forhold
I vores virksomhed er der stor opmærksomhed på vold og trusler mod vore medarbejdere. Konfliktløsning er en del af hverdagen. Men vi ser altså ikke fængselslignende tilstande som en menneskelig og faglig forsvarlig tilgang.

Derfor er det i vores øjne grundlæggende forkert med disse såkaldt ’specialiserede’ regionsinstitutioner. At håndtere 150 ”farlige” medborgere på denne måde lever slet ikke op til den danske folkeånd, og jeg har endnu ikke mødt de fagprofessionelle, der mener, det er den rigtige løsning.

Tværtimod efterlyses der gang på gang mere samarbejde mellem alle parter. I stedet afskærmer vi denne gruppe borgere – lukker dem ud af samfundet og indespærrer dem.

Christiansborg har ikke lyttet til eller samarbejdet med psykiatrien. Resultatet er juridisk skrivebordsarbejde, som tilmed ligner brud på internationale konventioner. Vi vil meget gerne bidrage til at gøre det mere virkelighedsnært.

For noget skal der gøres – men det skal være det rigtige. Og det haster.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00