Regeringen og DF i strid om konventioner

HANDICAP: Selvom flygtninge på grund af et handicap ikke kan bestå danskprøven, skal de ifølge regeringen have sprogbonus. Men DF er stærkt kritiske: Det skal ikke belønnes, at man ikke kan lære dansk, lyder det.

Vi skal være sikre på, at FN ikke får mere at skulle have sagt om dansk flygtningepolitik, lyder det fra DF's Martin Henriksen (billedet).
Vi skal være sikre på, at FN ikke får mere at skulle have sagt om dansk flygtningepolitik, lyder det fra DF's Martin Henriksen (billedet).Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Kasper Frandsen

Jeg frygter, at de svageste slet ikke har ressourcerne og overskuddet til at komme igennem bureaukratiet for at få dispensation.

Jacob Mark (SF)
Integrationsordfører

Regeringens lovforslag om nye integrationsydelser er blevet kritiseret hårdt for at bryde en række FN-konventioner.

Men for Dansk Folkeparti er regeringen slet ikke gået langt nok, når det gælder særlige vilkår for handicappede.

Således vil regeringen sikre, at stærkt handicappede personer, der ikke vil kunne lære dansk, kan få dispensation for at tage den såkaldte Prøve i Dansk 2, der bliver et minimumskrav for alle andre. Dermed får handicappede alligevel mulighed for modtage en sprogbonus på 1.500 kr. og få opholdstilladelse.

Dokumentation

Hovedpunkter i forslaget om den nye integrationsydelse: 

Integrationsydelsen er målrettet nytilkomne udlændinge og danskere, der ikke har haft ophold i riget i mindst syv ud af de sidste otte år, og som ikke kan opnå status som vandrende arbejdstagere eller selvstændigt erhvervsdrivende i henhold til EU-retten.

Ydelsesniveau: Satserne for integrationsydelsen tager udgangspunkt i satserne for uddannelseshjælp (satser for unge under 30 år uden uddannelse i kontanthjælpssystemet), der blev indført med kontanthjælpsreformen pr. 1. januar 2014. Satserne for uddannelseshjælp blev fastsat med udgangspunkt i SU-systemet.

For eksempel vil enlige uden børn fremover modtage 5.945 kroner før skat i integrationsydelse om måneden mod i dag op til 10.849 kroner før skat i kontanthjælp om måneden. Et ægtepar over 30 år med børn vil fremover modtage i alt 16.638 kroner før skat i integrationsydelse om måneden mod 28.832 kroner før skat i kontanthjælp om måneden.

Dansktillæg: Personer, der modtager integrationsydelse, kan modtage et dansktillæg på 1.500 kroner om måneden. Dansktillægget gives ved bestået Prøve i Dansk 2.


0:000:00