Regeringen vil oprette ny uddannelse for udsatte unge

UNGDOMSUDDANNELSE: Regeringens nedsatte ekspertudvalg har offentliggjort anbefalingerne til, hvordan flere unge tager en ungdomsuddannelse. Der åbnes for, at én institution skal erstatte det nuværende vildnis af tilbud.

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Regeringen vil etablere et nyt forberedende tilbud, der skal få flere unge til at tage en ungdomsuddannelse og luge ud i de nuværende mange forskellige forberedende tilbud til de tusinder af udsatte unge.

Sådan lyder første reaktion fra undervisningsminister Merete Riisager (LA), efter Ekspertgruppen om bedre veje til en ungdomsuddannelse, tirsdag, præsenterede sine anbefalinger til at få flere af de tusinder af unge, der har sociale problemer, slås med misbrug, psykisk sygdom, ordblindhed eller skoletræthed, i uddannelse eller beskæftigelse.

”For de unge, der har brug for mest hjælp og støtte, har vi over tid skabt det mest komplekse system af tilbud uden indbyrdes sammenhæng. De unge bliver uddannelsesnomader, som kommer på omveje og måske også på vildspor. Ekspertgruppen har gjort et stort stykke arbejde for at skabe overblik over den kompleksitet, de unge møder,” siger undervisningsminister Merete Riisager (LA) i en pressemeddelelse og tilføjer:

”Jeg vil nu gøre, hvad jeg kan for, at systemet bliver mere overskueligt og sammenhængende – blandt andet ved, at de unge, der har behov for at blive rustet til at komme videre med uddannelse eller job, fremover kun skal gå ind af én dør.”

Fakta
Fakta om ekspertgruppen
Ekspertgruppen om bedre veje til en ungdomsuddannelse blev sidste år nedsat af tidligere undervisningsminister, Ellen Trane Nørby (V). Formålet var at kulegrave hele uddannelsesområdet for de tusinder af unge, der ikke går direkte fra folkeskole til gymnasiet eller en erhvervsuddannelse. Et område, som har været præget af adskillige reformer gennem de senere år.


Gruppen har arbejdet inden for tre temaer. Herunder har de set på fokusering af tilbuddene i overgangen mellem folkeskole og ungdomsuddannelse og vurderet muligheden for at styrke kvaliteten af selvsamme tilbud.

Desuden har udvalget vurderet bedre incitamentsstrukturer og ansvarsfordeling i forbindelse med de unges uddannelsesforløb, hvor der i dag ikke er et garanteret samarbejde om den enkelte elev mellem kommune og uddannelsesinstitutioner.

Systemet skal forenkles
Hovedanbefalingen fra regeringens ekspertudvalg er, at systemet skal forenkles og koordineres, så de unge kommer i fokus.

For at få flere unge til at gennemføre en ungdomsuddannelse anbefaler udvalget, at indsatsen for de unge samles i kommunerne.

Derudover anbefaler ekspertgruppen, at der oprettes en institution, som giver en ny Forberedende Uddannelse, som erstatter de mange forskellige tilbud, der eksisterer i dag. Den uddannelse foreslås som et statsligt selveje med betydelig kommunal medfinansiering.

Samtidig fokuserer gruppen på, at den enkelte unge skal have én fast kontaktperson, der følger vedkommende tæt og fungerer som en fast hånd i ryggen.

”Vi skal lave en løsning, der tilgodeser de unges behov og det, vi vil med dem. Det har været det styrende og afgørende i vores arbejde med at udforme anbefalingerne,” siger Stefan Hermann, rektor på Metropol og formand for ekspertgruppen og tilføjer:

”I dag møder de unge et alt for komplekst system, som måske nok er blevet til med de bedste intentioner, men som ikke fungerer godt nok for de unge, det er til for. Derfor håber jeg, at alle aktører på området vil tage konstruktivt imod vores anbefalinger - for de unges skyld.”

Læs også: Overblik: Her er eksperternes uddannelses-anbefalinger

70.000 unge uden uddannelse og job
Baggrunden for anbefalingerne er, at 70.000 af landets unge mellem 15 og 29 år hverken har et job eller en ungdomsuddannelse, syv år efter de har afsluttet folkeskolen. Det viser tal fra Undervisningsministeriet.

Tallene fik mandag statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at tale om, at der er ”begået et kollektivt uddannelsessvigt”.

Regeringen hilser også ekspertudvalgets anbefalinger velkommne. Ifølge undervisningsminister Merete Riisager vil regeringen i løbet af foråret invitere til politiske drøftelser om det videre arbejde med ekspertgruppens anbefalinger.

Se et sammendrag af de tre ministres reaktioner på ekspertgruppens anbefalinger her: 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Merete Riisager

Forfatter, foredragsholder, fhv. undervisningsminister (LA), fhv. direktør, Dansk Svømmeunion
cand.mag.pæd. (Københavns Uni. 2003)

Stefan Hermann

Direktør, Life Fonden, fhv. rektor, Københavns Professionshøjskole
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1999)

0:000:00