Debat

SF: Børneområdet er også kernevelfærd

DEBAT: Selv om regeringen indirekte har sagt, at kernevelfærd primært omfatter ældre- og sundhedsområdet, giver det faktisk god mening at styrke både børneområdet og sagsbehandlingen i de svære børne- og ungesager. Det mener Trine S. Torp (SF), socialordfører.

Ordentlig sagsbehandling i kommunerne handler om mange ting. Det handler om ledelse, efteruddannelse, men også om ressourcetildeling. Det mener Trine S. Torp (SF), socialordfører.
Ordentlig sagsbehandling i kommunerne handler om mange ting. Det handler om ledelse, efteruddannelse, men også om ressourcetildeling. Det mener Trine S. Torp (SF), socialordfører.Foto: Folketinget
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Trine S. Torp (SF)
Socialordfører

Man kan kun have sympati for socialdemokraternes seneste udspil i satspuljeforhandlingerne om 100 mio. til den kommunale sagsbehandling i de svære børne- og ungesager. For det er totalt uacceptabelt, når en kommune af ressourcehensyn på sagsbehandlingsområdet ikke handler på underretninger om mistrivsel hos børn og unge, som vi f.eks. så det i TV 2's udsendelse fra Tønder Kommune for et par uger siden. 

Ordentlig sagsbehandling i kommunerne handler om mange ting. Det handler om ledelse, efteruddannelse, men også om ressourcetildeling. Dette problem tror jeg desværre ikke kan løses alene via en særbevilling via satspuljeforhandlingerne, for det handler dels om, at man i byrådene har klemt budgetterne så meget, at sagsbehandlerne ikke har kunnet følge med pga. for stort sagsantal.

Undgå kolde hænder
Dels om at skiftende regeringer, Cepos og højrefløjen har haft et ensidigt fokus på, at kommunerne skulle nedsætte deres omkostninger til administration, så man har kunnet undgå de såkaldt "kolde hænder". Tænker vi nogensinde på, at en del af denne administration faktisk også er de myndighedspersoner, som sidder med vigtige børnesager og derfor er dem, der skal påse, at der bliver handlet, når indberetningerne fra skole, læge og naboer ligger i kommunens indbakke?

Derfor er det også forunderligt at socialdemokraterne stod bag regeringens aftale med kommunerne i juli måned, fordi den fra næste år og i overslagsårene vil fjerne milliarder af kroner fra kommunerne bl.a. som følge af omprioriteringsbidraget.

Midler som ville kunne have styrket sagsbehandlingen, men også sikret midler til hele børneområdet, som regeringen nu påtænker at sætte under yderligere pres i forbindelse ved finanslovforhandlingerne, hvor de nu truer med at tilbagerulle de ekstra midler, SR-regeringen har lovet at tilføre børneområdet.

En tidlig og relevant indsats
Selv om regeringen indirekte har sagt, at kernevelfærd primært omfatter ældre- og sundhedsområdet, giver det faktisk god mening at styrke både børneområdet og sagsbehandlingen i de svære børne- og ungesager. Al erfaring viser nemlig, at en tidlig og relevant indsats virker på børneområdet.

Tidlig forebyggende indsats, grundig og kvalificeret sagsbehandling samt gode foranstaltninger for udsatte børn og unge – det er også kernevelfærd.

Trine S. Torp (SF)
Socialordfører

I Herning, som i øvrigt er en borgerlig styret kommune, gik man for år tilbage den modsatte vej og begyndte at investere i sagsbehandlingen i de svære sager på børne- og ungeområdet. Det betød helt konkret, at hver sagsbehandler, der sad i et  forsøgsprojektet, sad med 24 sager mod normalt det dobbelte.

Dette forsøg har kommunerne og regionerens forskningsinstitut, Kora, siden evalueret, og det viser, at de ekstra sagsbehandlere allerede i 2014 har tjent deres løn hjem. Tidlig forebyggende indsats, grundig og kvalificeret sagsbehandling samt gode foranstaltninger for udsatte børn og unge – det er også kernevelfærd.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Torp

Fhv. MF (SF), fhv. medlem af Folketingets Præsidium
cand.psyk. (Københavns Uni. 2000)

0:000:00