SF: Ligestillingsudvalget sat ud på et sidespor

UDVALG: Ligestillingsudvalget bliver forbigået i lovarbejdet, og det skader ligestillingen, mener SF. Også LA og S vil have mere lovarbejde placeret i udvalget, der skal kigges efter i sømmene af Folketingets Præsidium.
Forslag om f.eks. øremærket barsel til mænd bør automatisk placeres i Ligestillingsudvalget, mener SF.
Forslag om f.eks. øremærket barsel til mænd bør automatisk placeres i Ligestillingsudvalget, mener SF.Foto: colourbox.com
Kasper Frandsen

Hvis vi ikke må arbejde med lovgivningsarbejdet, er vi jo bare til pynt.

Özlem Sara Cekic (SF)
Ligestillingsordfører
Fakta

LIGESTILLINGSUDVALGET

Med betænkning B 135 (2010-11) fra 11. maj 2011 blev det besluttet, at der skulle oprettes et decideret Ligestillingsudvalg i Folketinget ved næste nyvalg.

Ligestillingsarbejdet havde indtil da været henlagt til Det Politisk-Økonomiske Udvalg, uden at det dog fremgik af beskrivelse af udvalgets sagsområde.

Ligestillingsudvalget fik med sin oprettelse 6. oktober 2011 som sagsområde: "Ligestillingsforhold, herunder nationalt og internationalt ligestillingsarbejde". Som det fremgår af betænkning over B 135 har Ligestillingsudvalget følgende ansvarsområde:

"Ligestillingsudvalget behandler lov- og beslutningsforslag på ligestillingsområdet og fører kontrol med regeringen på dette område. Ligestillingsudvalget får snitflader til andre stående udvalg i spørgsmål vedrørende ligestilling på de forskellige fagområder. Disse opgaver må efter en konkret vurdering henvises til det udvalg, hvor det er mest relevant, at behandlingen finder sted."

Under evaluering
Folketingets Ligestillingsudvalg besluttede ved dets start at foretage en evaluering af udvalgets opgaver og arbejdsform efter et år.

Udvalget valgte dog at udskyde evalueringen.

Ved udvalgets møde 19. marts 2014 foretog udvalget en evaluering af udvalgets hidtidige virke, herunder opgaver, arbejdsform, portefølje mv.  

Læs evalueringen her


Kilde: Ligestillingsudvalget

Folketingets ligestillingsudvalg risikerer at blive rent til pynt, hvis der ikke sker fundamentale ændringer med udvalgets arbejdsgange.

Det mener SF's ligestillingsordfører, Özlem Sara Cekic, i forbindelse med, at udvalget er ved at blive evalueret.

"Udvalget ser godt ud på papiret. Men det er reelt tømt for indhold. Det er ikke noget nyt, at regeringen forsømmer en masse ligestillingsdagsordner, man burde løfte. Og det kommer til udtryk i den måde Ligestillingsudvalget arbejder på," siger hun.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00