"Sociale 2020-mål skal tænkes ind i alt"

INTERVIEW: Årets økonomiaftale er et nybrud i dansk socialpolitik, der sikrer, at stat og kommuner arbejder efter samme mål. Det mener socialminister Manu Sareen (R), der vil udbrede indsatser, der virker.
"Jeg er ikke i tvivl om, at det at sætte målene gør en forskel for måden, vi arbejder på socialområdet," siger Manu Sareen om de sociale 2020-mål.
"Jeg er ikke i tvivl om, at det at sætte målene gør en forskel for måden, vi arbejder på socialområdet," siger Manu Sareen om de sociale 2020-mål.Foto: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold
Kasper Frandsen

I mine 20 år som socialarbejder var det kendetegnende, at man arbejdede i hver sin retning.

Manu Sareen (R)
Socialminister
Fakta

Sociale 2020-mål i økonomiaftalen
Regeringen har opstillet en række 2020-mål for den sociale indsats for de mest sårbare og udsatte grupper. De sociale 2020-mål skal bidrage til at skabe bedre vilkår for bl.a. anbragte børn, voldsramte kvinder og stofmisbrugere ved at målrette de eksisterende ressourcer mod de metoder og indsatser, der skaber de bedste resultater for den enkelte.

Regeringen og KL er enige om, at der er tale om ambitiøse mål, som sætter en klar retning for den sociale indsats i kommunerne i de kommende år. Regeringen og KL vil i fællesskab arbejde målrettet for at understøtte, at de sociale 2020-mål nås. Det vil bl.a. ske ved at sætte fokus på anvendelsen af de metoder og indsatser, der virker bedst.

Regeringen og KL vil desuden løbende følge og drøfte udviklingen i de relevante indsatser, herunder bl.a. i regi af et fælles arbejde med at sikre løbende og systematisk erfaringsudveksling og udbredelse af virksomme metoder. Regeringen og KL vil desuden gøre status for de sociale 2020-mål i forbindelse med de årlige økonomiaftaler.


Kilde: Økonomiaftale 2015

Hvis regeringen skal nå i mål med sine såkaldte sociale 2020-mål om f.eks. at nedbringe antallet af hjemløse og afbrudte anbringelser, skal det være slut med, at staten, kommuner og socialarbejdere arbejder i hver sin retning.

Det mener minister for børn, ligestilling, integration og sociale forhold Manu Sareen (R), som ser inddragelsen af de sociale 2020-mål i den nye økonomiaftale mellem regeringen og kommunene som et vigtigt skridt i den retning, hvor regeringen og KL sammen slår fast, at de arbejder for målene.

"Det at få 2020-målene tænkt ind i alt, hvad vi gør, betyder i al sin enkelthed, at man får en målsætning, som man kan navigere imod. Dvs. når vi lovgiver, afsætter penge, møder borgerne osv. skal målene tænkes med," siger Manu Sareen til Altinget.dk og fortsætter:

Dokumentation
Regeringens målsætninger frem mod 2020 er:

- Mindst 50 procent af udsatte børn og unge har som 25-årige en ungdomsuddannelse

- De udsatte børns faglige niveau i læsning og matematik skal forbedres

- Andelen af 15-17-årige udsatte unge, der begår kriminalitet og får en fældende strafferetlig afgørelse, skal falde med mindst 25 procent. Det svarer til en andel på højst ni procent.

- Andelen af anbringelser, der bryder sammen, skal falde med mindst 30 procent. Det svarer til, at andelen af sammenbrud højst må udgøre fire procent.

- Antallet af hjemløse i Danmark reduceres med mindst 25 procent. Det svarer til et niveau på højst 4000 personer.

- Andelen af borgere, der vender tilbage til et herberg eller et forsorgshjem inden for det første år efter udskrivning til egen bolig, må højst udgøre 20 procent.

- Andelen af kvinder på kvindekrisecentre, der har behov for mere end ét ophold, reduceres med mindst 30 procent. Det svarer til en andel på højst 25 procent.

- Andelen af borgere, som afslutter et behandlingsforløb for stofmisbrug som stoffri eller med reduktion i misbruget, øges til mindst 50 procent.

- Antallet af narkorelaterede dødsfald skal reduceres og fastholdes på et niveau på højst 200 personer. Det svarer til en reduktion på mindst 30 procent.

Derudover arbejder på, hvordan og om der kan udarbejdes mål på følgende områder:

Større effekt af behandling på alkoholmisbrug, prostitution og mennesker med svær psykisk sygdom. 


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00