Analyse: Trane overrasker med læge-millioner

LÆGEMANGEL: Løftet om et trecifret millionbeløb til at lokke alment praktiserende læger til områder med lægemangel er den største overraskelse blandt sundhedsministerens forslag til at bekæmpe lægemanglen i Danmark. Men hun havde også flere bitre piller med til lægerne.

Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Et større millionbeløb, et trecifret millionløb. Det var det tætteste, sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ville komme på at beskrive størrelsen af den gulerod, hun onsdag trak op af hatten, da hun deltog i præsentationen af anbefalingerne fra regeringens Lægedækningsudvalg.

LÆS: Her er anbefalingerne til bedre lægedækning

Det ukendte beløb skal være med til at gøre det mere attraktivt for alment praktiserende læger at arbejde i udkantsområder og socialt belastede områder, hvor der mange steder er lægemangel.

Dokumentation

Sundhedsministeren vil blandt andet:

  • Få politisk flertal for, at regionerne kan drive klinikker med regionsansatte læger i mere end 4 år ad gangen.
    Det skal gøre det nemmere for regionerne at planlægge driften af regionsklinikkerne og rekruttere læger, som ikke selv ønsker at investere penge i deres egen praksis og påtage sig et driftsansvar i det daglige.

  • Optaget af lægestuderende på Aalborg Universitet skal øges med 50 ekstra pladser årligt.

  • En større andel af lægernes hoveduddannelsesforløb rundt om i landet øremærkes specialuddannelsen i almen medicin på bekostning af andre specialer.

  • Regeringen vil afsætte et trecifret millionbeløb til at lette lægernes overgang til en ny honorarstruktur, der kompenserer de læger med forholdsvist mange patienter, der på grund af dårligt helbred eller sociale problemer er mere tidskrævende.

0:000:00