Debat

Bioanalytikere: Decentraliser diagnostiske ydelser

DEBAT: Et mobilt sygehuslaboratorium sikrer skrøbelige borgere tryghed og analysesvar på under 30 minutter, skriver næstformand for Danske Bioanalytikere Martina Jürs. Decentraliserer vi diagnotiske ydelser, er der mange millioner at spare. Faktisk over 600 om året.

<span>Hos Danske Bioanalytikere har de i samarbejde med analysefirmaet Implement beregnet sig frem til, at vi&nbsp;kan spare over 600 millioner kroner årligt ved at decentralisere de diagnostiske ydelser i det danske sundhedsvæsen. Og det er konservativt sat, skriver Martina Jürs.<br><br></span>
Hos Danske Bioanalytikere har de i samarbejde med analysefirmaet Implement beregnet sig frem til, at vi kan spare over 600 millioner kroner årligt ved at decentralisere de diagnostiske ydelser i det danske sundhedsvæsen. Og det er konservativt sat, skriver Martina Jürs.

Foto: Ty Stange
Camilla Kamstrup
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Martina Jürs
Næstformand i Danske Bioanalytikere

I Køge Kommune kører en verdenspremiere rundt og gør en forskel for folkesundheden:

Siden første september har et mobilt sygehuslaboratorium været til rådighed for kommunens borgere og praktiserende læger.

Det betyder helt konkret, at skrøbelige borgere ikke behøver at tage den strabadserende tur ind til sygehuse for at få taget blodprøver.

Fakta
Giv din mening til kende!
Send et indlæg til [email protected]

Og at de praktiserende læger omgående kan få nogle valide laboratorie-tal at arbejde med, når de skal vurdere, om en patient skal indlægges eller ej. Det er lige præcis dét, Kommunernes Landsforening efterlyser i deres seneste udspil for det nære sundhedsvæsen.

Svar på under 30 minutter
Den specialbyggede bus, der udgår fra Køge Sygehus og kan rekvireres af lægerne i kommunerne, har udstyr til at levere analysesvar på knap 50 forskellige parakliniske undersøgelser og analyser.

En opgørelse i KL´s magasin Momentum viser, at antallet af hjemmebesøg er faldet med en femtedel mellem 2009 og 2014. Og det er jo ikke, fordi der er kommet færre ældre til!

Martina Jürs
Næstformand i Danske Bioanalytikere

Svartiden er for alle typer analyser på under 30 minutter.

En bioanalytiker, der også sidder bag rattet, samt en sygeplejerske fordeler opgaverne mellem sig, så prøveresultaterne straks kan omsættes til behandling efter konference med patientens læge.

Eventuelt over telefon eller Skype, hvis lægen ikke selv er til stede. Og det ved vi jo, at hun ofte ikke har mulighed for at være. Hjemmebesøg og lægebesøg på plejehjem er aktiviteter, som mange praktiserende læger føler, de bliver nødt til at nedprioritere til fordel for opgaverne i deres praksis.

En opgørelse i KL´s magasin Momentum viser, at antallet af hjemmebesøg er faldet med en femtedel mellem 2009 og 2014.

Og det er jo ikke, fordi der er kommet færre ældre til!

Borgernær Bioanalytiker
I vores forening har vi de seneste par år arbejdet med strategien Borgernær Bioanalytiker, og bussen i det sydsjællandske er bare én af flere modeller for, hvordan man kan gøre adgangen til laboratorie-ydelser hurtigere og mere direkte.

Det er nemlig det svage led i sundhedsvæsenet i dag, hvor blodprøvetagningen måske nok er blevet gjort mere mobil og udgående i nogle kommuner og regioner.

Men hvor analysedelen stadig er koblet op på sygehuslaboratoriet.

Det betyder, at der typisk går flere timer, før resultatet foreligger. I mellemtiden har den ansvarsfulde læge måske indlagt patienten, fordi det kan være svært med det kliniske skøn alene at vurdere, om en skrøbelig tilstand skyldes væskemangel eller noget mere alvorligt.

Sidste år forekom der over 60.000 såkaldt "forebyggelige" indlæggelser på de danske sygehuse, så der er noget at komme efter – både trivselsmæssigt for patienterne, professionelt for lægerne og økonomisk for samfundet – hvis de praktiserende læger kan få svar på deres spørgsmål omgående.

Vi kan spare over 600 millioner årligt
I Danske Bioanalytikere har vi i samarbejde med analysefirmaet Implement lavet en beregning på, hvor meget der vil være at spare ved at styrke og decentralisere de diagnostiske ydelser i det danske sundhedsvæsen.

Beløbet var over 600 millioner kroner om året, konservativt anslået.

Heri er IKKE medregnet sparede udgifter til personale-ledsaget patienttransport, en aktivitet, vi ved, trækker store veksler på plejecentrenes bemanding og – kan man frygte – kan betyde, at en ældre beboer med en kroniske tilstand måske ikke får taget de relevante prøver så ofte, det er hensigtsmæssigt.

Laboratorie-ydelser kan også bringes ud i frontlinjen ved, at flere af de større lægehuse indretter og bemander et laboratorium; meget decentralt laboratorieudstyr er efterhånden af en sådan størrelse og pris, at det slet ikke er en uhåndterbar investering.

Og de kommende kommunale sundhedshuse og rehabiliteringsenheder bør, ligesom større plejecentre, overveje, om ikke også de bør give deres borgerne og beboere den tryghed, der ligger i, at de ikke behøver at vente på lægen, som så også skal vente på svaret fra sygehuslaboratoriet.

Hvis fremskudte laboratorier skal give fuld mening, skal de bemandes, så det sikres, at udstyr og prøvetagningen håndteres, så der er tillid til, at resultaterne kan genanvendes i andre dele af sundhedsvæsenet.

Overdriv ikke prøvetagningen
Der tages hver eneste dag alt for mange blodprøver, fordi de forskellige sektorer og sygehusafdelinger helst vil have deres egne tal.

Borgernære bioanalytikere skal garantere, at de relevante prøver tages, og at resultaterne er så valide, at prøverne ikke skal gentages eller tages om på grund af håndterings-fejl.

Vi skal ikke stikke i borgerne mere end højst nødvendigt - men når det er nødvendigt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00