Debat

Bioanalytikere: Ryk laboratorierne hjem i ældres stuer

DEBAT: Vi kan forebygge de alt for mange kortidsindlæggelser af ældre multisyge ved at give praksislæger og plejepersonale adgang til altid opdaterede analysedata. Kommuner, ryk laboratorierne ud i frontlinjen, lyder opfordringen fra Martina Jürs, næstformand i Danske Bioanalytikere 

Antallet af plejehjemsbeboere og hjemmegående ældre, der bliver indlagt hvert år, er alt for højt, mener Martina Jürs, næstformand i Danske Bioanalytikere.
Antallet af plejehjemsbeboere og hjemmegående ældre, der bliver indlagt hvert år, er alt for højt, mener Martina Jürs, næstformand i Danske Bioanalytikere.Foto: Ty Stange
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Martina Jürs
Næstformand i Danske Bioanalytikere

Endnu en analyse, endnu engang samme nedslående konklusion; det danske sundhedsvæsen er ganske enkelt for dårligt rustet til at tage betryggende hånd om den voksende gruppe af ældre medborgere, der lever med én eller flere kroniske tilstande. Antallet af plejehjemsbeboere, der er blevet indlagt mindst én gang på et år, er fra 2008 steget fra 37,2 procent til 42,4 procent i 2014. Det viser en analyse, der er offentliggjort i kommunernes nyhedsbrev Momentum.

Til sammenligning er procentdelen af denne slags indlæggelser for hjemmeboende ældre uændret på 28,7. Stadig for højt, mener jeg. Unødvendigt højt.

Prøver kunne foretages i stuerne
Ind og ud af sygehusene ryger mange af de stakkels borgere nemlig. Ultrakorte, hektiske forløb, som alene har til formål at få overblik over, om de fejler noget virkeligt alvorligt. Det gør mange af dem som regel ikke, og de er ofte hjemme igen dagen efter eventuelt med en medicinjustering eller en anden model for pleje og opfølgning.

Fakta
Bland dig i debatten!
Har du indspark til Altingets sundhedsdebat, så send dit indlæg til [email protected]

En stor del af den udredningsindsats burde rykkes ud, hvor de ældre kronikere befinder sig – i deres hjemkommuner.

De blodprøver, de urinmikroskopier, de EKG'er eller funktionsmålinger, de skal igennem enten i et ambulatorium, på et akut modtageafsnit eller en specialafdeling, kunne de lige så vel få foretaget i deres egen stue. Mobilt analyseudstyr af højeste kvalitet er allerede tilgængeligt. Det bliver mindre og mindre og billigere og billigere. Ældre, måske demente, borgere har heller ikke godt af at skulle den udmattende tur omkring sygehuset. Måske endda med liggende og personaleledsaget transport. Hvis plejehjemmet da ikke af ressourcehensyn simpelthen er nødt til at vente på, at en eventuel pårørende akut kan træde til.

Ind og ud af sygehusene ryger mange af de stakkels borgere. Ultrakorte, hektiske forløb, som alene har til formål at få overblik over, om de fejler noget virkeligt alvorligt. Det gør mange af dem som regel ikke, og de er ofte hjemme igen dagen efter.

Martina Jürs
Næstformand i Danske Bioanalytikere

Friske laboratorieværdier giver konkret viden
Momentums analyse peger da også på, at danske plejehjemsbeboere i dag er i så dårlig helbredsmæssig forfatning og med så komplekse sundhedsmæssige problemstillinger, at hverken plejepersonale eller praktiserende læger kan gennemskue dem på stående fod.

Smerter i benet? Skyldes det muskelkrampe eller en blodprop? En simpel blodprøve kan udelukke den indlæggelseskrævende blodprop. Og hvad med en almindelig slaphed og svækkelse? Der kan være tale om en faldende blodprocent, væskemangel – eller en hjerneblødning.

Forståeligt nok vil læger og plejepersonale ofte føle sig nødsaget til at gribe til indlæggelse for ikke at risikere at overse en livstruende tilstand.

Friske laboratorie-værdier vil give lægen og plejepersonalet en konkret viden at arbejde ud fra: indlæggelse eller ikke indlæggelse. Behandlingsjustering eller tålmodighed. 

Mobile enheder og satellit-laboratorier
Der er således en lang række vægtige grunde til, at vi får etableret en mere hensigtsmæssig laboratorie-logistik. Det kan ske med mobile enheder, der også kan rekvireres akut og er udstyret til at producere analyserne på stedet. Eller med flere satellit-laboratorier, strategisk placeret i kommunen, men ”på licens” fra sygehuslaboratoriet. På den måde sikres en høj, ensartet analysekvalitet, så værdierne kan genbruges ved en eventuel indlæggelse.

Det er fornuftig sundhedsøkonomi, når hele batteriet af blodprøver ikke skal gentages på sygehuset. Skrøbelige ældre skal hverken stikkes i eller indlægges mere end nødvendigt. Kun NÅR det er nødvendigt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00