Debat

Brugerbetaling påvirker patienternes adfærd

DEBAT: Studier bekræfter, at brugerbetaling påvirker patienternes adfærd og fører til et reduceret forbrug, skriver Christian Kronborg, Lektor ved Center for Sundhedsøkonomisk Forskning, SDU.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For det første ventes brugerbetaling at påvirke patienternes adfærd, så antallet af kontakter med sundhedsvæsenet reduceres. For det andet vil patienternes betaling direkte være med til at finansiere ydelserne.

Christian Kronborg
Lektor ved Center for Sundhedsøkonomisk Forskning, SDU
Fakta

Bland dig i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Af Christian Kronborg
Lektor, cand.oecon, Ph.d. SDU, Center for Sundhedsøkonomisk Forskning

Brugerbetaling for lægehjælp er af flere omgange blevet foreslået og analyseret af blandt andre Det økonomiske råd, Velfærdskommissionen og Cepos. Alle finder, at brugerbetaling for sundhedsydelser vil kunne reducere de offentlige budgetter. For det første ventes brugerbetaling at påvirke patienternes adfærd, så antallet af kontakter med sundhedsvæsenet reduceres. For det andet vil patienternes betaling direkte være med til at finansiere ydelserne.

Der er belæg for analysernes grundlag i den sundhedsøkonomiske litteratur, men man må forvente modstand, hvis brugerbetaling skal indføres.

Amerikansk sygesikringseksperiment
De nævnte analyser bygger på resultater fra studier af virkningerne af brugerbetaling, især fra et eksperiment i USA med mange deltagere. Det amerikanske sygesikringseksperiment, der blev udført i begyndelsen af 1970-erne, adskiller sig fra den øvrige videnskabelige litteratur på området ved at være det eneste kontrollerede forsøg. I forsøget blev deltagerne ved lodtrækning inddelt i forskellige grupper. En gruppe modtog lægehjælp gratis. I de andre grupper skulle deltagerne betale 25, 50 henholdsvis 95 procent af udgifterne selv, dog sådan at der var loft for, hvor store deltagernes udgifter kunne blive.

Det amerikanske forsøg viste, at det ikke så meget er betalingens størrelse, men det, at man skal betale noget, der påvirker forbrugsadfærden. Den gruppe, der fik gratis lægehjælp, havde markant flere kontakter til sundhedsvæsenet end de øvrige grupper. Variationen mellem betalingsgrupperne var ikke så stor.

Naturlige eksperimenter
Den videnskabelige litteratur på området i øvrigt bygger på såkaldte naturlige eksperimenter. Det vil dog være mere korrekt at kalde dem for sociale eksperimenter. Her udnytter man ændringer i et lands politik, f.eks. i Belgien, der i 1994 ændrede patienternes betaling for lægebesøg. Ved at sammenligne forbruget af lægebesøg før og efter ændringen, kan virkningerne af brugerbetalingen analyseres med statistiske metoder. Disse studier bekræfter, at brugerbetaling påvirker patienternes adfærd og fører til et reduceret forbrug.

I dansk sammenhæng er der to lignende eksperimenter: Afskaffelsen af kontrolafgiften for vagtlægebesøg i 1974, og konflikten mellem Sygesikringen og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) 1. oktober 1984-5. januar 1985.

Ved afskaffelsen af kontrolafgiften steg antallet af vagtlægebesøg med ca. 20 procent. Under konflikten i 1984 blev kontakterne til almen praksis halveret, mens søgningen til sygehusenes skadestuer, hvor behandling var gratis, steg.

Helbredsmæssige konsekvenser
I det amerikanske sygesikringseksperiment fandt man ikke helbredsmæssige forskelle mellem grupperne. Fattige deltagere, der havde et dårligt helbred allerede ved eksperimentets start, og som fik gratis lægehjælp, opnåede dog en forbedring i deres tandsundhed og regulering af forhøjet blodtryk.

Under lægekonflikten i 1984 fandt man en reduktion i alle typer af henvendelser, alvorlige som ikke-alvorlige diagnoser.

Modstand mod brugerbetaling
I en internet-survey foretaget af forskere ved Syddansk Universitet og offentliggjort i Ugeskrift for Læger var mere end 75 procent af svarpersonerne enige eller meget enige i udsagnet, at det er bedre at betale for lægebesøg over skatten frem for at skulle betale hver gang, man skal til lægen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00