Debat

Cochrane: Gøtzsche-artikel var upræcis

DEBAT: Altinget.dk og andre medier har misfortolket Cochranes kritik af Peter Gøtzsche, skriver lederne af af det internationale Cochrane Samarbejde.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Download foto i høj opløsning

Jeg har været ansat på Altinget siden 2005. Jeg er netværks- og innovationsredaktør, men har tidligere været redaktør for Altinget: sundhed miljø, transport og social. Jeg er desuden vært på en stribe sundhedsrelaterede netværk og Altingets psykiatrinetværk. Ud over at udvikle nye tiltag på Altinget skriver jeg også sundhedspolitiske analyser og artikler.

Jeg er uddannet på DMJX i Århus og Hogeschool Van Utrecht i Holland. Under præsidentvalget i 2004 arbejdede jeg fire måneder for DR i Washington som researcher. Og jeg har været en tur forbi DR-Livsstil i Århus i 2005.

Jeg er delvist uddannet landmand og har været udstationeret to gange som FN-soldat.

 

 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jeremy Grimshaw og Lisa Bero
 medformænd Cochrane-Samarbejdet

Mark Wilson
administrerende direktør Cochrane-Samarbejdet

David Tovey
chefredaktør, Cochrane-Samarbejdet

I vor egenskab af ledere af Cochrane-samarbejdet blev vi for nylig spurgt af dr. Thomas Middelboe (formand for Dansk Psykiatrisk Selskab) og tre seniore kolleger om synspunkter, professor Peter Gøtzsche har givet udtryk for i sin bog "Dødelig medicin og organiseret kriminalitet: Hvordan medicinalindustrien har korrumperet sundhedsvæsenet" og i en kronik i Politiken den 6. januar 2014.

Vi svarede til dr. Middleboe og journalisten Ole Toft fra Altinget, at disse var professor Gøtzsches personlige synspunkter og ikke Cochrane-samarbejdets officielle synspunkter.

Vores brev blev læst op på Dansk Psykiatrisk Selskabs årsmøde og blev omtalt i flere danske aviser.

Vi finder det bekymrende, at vores svar blev fremstillet upræcist og misvisende i flere artikler, og vi ønsker at gøre vores stilling klar for at undgå eventuelle misforståelser. For eksempel skriver Altinget i overskriften, at "Peter Gøtzsche ikke har opbakning til en stribe kontroversielle udtalelser om medicinalindustrien og brugen af psykiatrisk medicin".

Cochrane- samarbejdet er en international forskningsorganisation, der opsummerer den globale evidens om gavnlige og skadelige virkninger af sundhedsvæsenets interventioner.

I betragtning af dette afstår vi fra at give detaljerede kliniske anbefalinger,og vi hverken støtter eller tilbageviser professor Gøtzsches individuelle fortolkning af den aktuelle evidens.

Altinget rapporterede desuden, at "organisationen heller ikke er enig i de synspunkter, Peter Gøtzsche kommer med i sin bog, hvor han sammenligner medicinalvirksomhedernes forretningsmodel med kriminelles organisationer". Vi har ikke på noget tidspunkt givet udtryk for nogen mening om Gøtzsches synspunkter om medicinalfirmaerne.

Cochrane -samarbejdet har i øjeblikket næsten 34.000 medlemmer i over 100 lande.

Hvert medlem, herunder professor Gøtzsche, har ret til at udtrykke deres personlige meninger og udføre arbejde, som er uafhængigt af Cochrane-samarbejdet. Vi anerkender betydningen af klarhed om, hvornår personer taler på egne vegne, og hvornår de taler for at repræsentere Cochrane-samarbejdet.

Vores tidligere brev bekræftede, at professor Gøtzsche talte på egne vegne og ikke repræsenterede Cochrane-samarbejdet ved denne lejlighed.

 

Replik fra Altinget.dk:
Altinget.dk er ikke enig i, at artiklen "Gøtzsches organisation tager afstand fra hans psykiatri-udtalelser" (25.03.14) er upræcis eller misvisende.

I brevet fra Cochrane til Dansk Psykiatrisk Selskab, som refereres i artiklen, skriver Cochranes adm direktør: "I want to state explicitly that these are not the views of The Cochrane Collaboration on this issue and we do not endorse them".

Altinget.dk fastholder, at det derfor ikke er upræcist eller misvisende at skrive, at Cochrane ikke bakker op om udtalelserne.

I forhold til Gøtzsches bog skriver Cochrane i dets første brev, at "the views in this book are also not the views of Cochrane".

Altinget.dk fastholder, at det derfor ikke er upræcist eller misvisende at skrive, at Cochrane ikke er enig i de synspunkter, som Gøtzsche fremlægger i sin bog.

I Altinget.dks artikel fremgår det tydeligt, at Cochrane stadig har tillid til Gøtzsche, men at organisationen fremover ønsker, at det skal være tydeligere, om han taler på egne eller på organisationens vegne.

Altinget.dk kan derfor ikke genkende Cochranes kritik af den omtalte artikel.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Gøtzsche

Direktør, Institut For Videnskabelig Frihed, professor dr.med., Københavns Uni.
cand.med. (1984), cand.scient. i biologi og kemi (1974)

0:000:00