Debat

Dan Jørgensen: Detailhandlen skal sikre det sunde valg

DEBAT: Danskerne bestemmer selv, hvad de lægger i indkøbsvognen, når de handler ind. Men detailhandlen bør give dem sunde og bæredygtige valgmuligheder, skriver fødevareminister Dan Jørgensen (S).

Detailhandlen bærer et stort ansvar for, at danskerne vælger sunde og bæredygtige madvaner, skriver Dan Jørgensen (S).
Detailhandlen bærer et stort ansvar for, at danskerne vælger sunde og bæredygtige madvaner, skriver Dan Jørgensen (S).Foto: Lars Svankjær
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Dan Jørgensen (S)
Fødevareminister

Mange af de vigtige beslutninger på fødevareområdet bliver hverken taget i Folketinget, regeringen eller i Fødevareministeriet. De bliver taget på direktionsgangene og indkøbskontorerne hos de danske fødevarevirksomheder og butiks- og supermarkedskæder.

Dan Jørgensen (S)
Fødevareminister

Et gammelt mantra lyder: ”Kunden har altid ret.”

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected]

Det er muligvis rigtigt, men får forbrugerne altid de rigtige valgmuligheder, når de står med indkøbsvognen nede i supermarkedet?

Danskerne køber ind til ni ud af ti måltider i supermarkederne. Og det, de vælger at lægge i indkøbsvognen, har stor betydning for deres sundhed, for miljøet, for klimaet og for dyrevelfærden.

Det er ikke ligegyldigt, om de vælger danske Ingrid Marie-æbler eller sydeuropæiske Pink Lady-æbler. Eller pakken med de små koteletter af svin, der har kunnet gå ude og rode med trynen i jorden, eller pakken med de store koteletter af svin, der har gået inde hele deres liv. 

Detailhandel bærer ansvar
Derfor skal vi tage debatten om, hvordan vi danskere kan leve sundere i fremtiden, og hvordan vi som forbrugere kan få bedre valgmuligheder.

Mange af de vigtige beslutninger på fødevareområdet bliver hverken taget i Folketinget, regeringen eller i Fødevareministeriet. De bliver taget på direktionsgangene og indkøbskontorerne hos de danske fødevarevirksomheder og butiks- og supermarkedskæder.

Det er dem, der bestemmer, hvad vi bliver præsenteret for, når vi handler ind. Og dermed har de et stort ansvar for danskernes madvaner.

Derfor er jeg nu i dialog med detailhandlen om, hvad vi kan gøre for at skubbe danskernes forbrug i en sundere og mere bæredygtig retning. For det er der brug for.

Behov for en madrevolution
Tusindvis af danskere bliver syge af deres madvaner. Siden 1980’erne er andelen af svært overvægtige mere end fordoblet i Danmark. Ifølge Statens Institut for Folkesundhed dør 4.400 danskere hvert år, fordi de spiser for meget fedt og for lidt frugt og grønt.

Danmark er det land i verden, hvor borgerne køber mest økologi. Men hovedparten af danskerne siger, at de er villige til at købe flere bæredygtige produkter, hvis de var billigere og mere tilgængelige.

Samtidig siger over halvdelen af danskerne, at de går op i dyrevelfærd, når de handler ind. Alligevel er det kun én ud af 20 pakker kød, der sælges, der stammer fra friland eller økologi.

Vi skal give danskerne bedre muligheder for at vælge sunde og bæredygtige produkter af høj kvalitet.

Skridt i den rigtige retning
De store kæder siger, at de ønsker denne udvikling, og herfra skal lyde en stor ros til dem, der har taget de første skridt i denne retning.

For eksempel har discountkæden Lidl succes med sine sunde alternativer ved kassen. REMA 1000 har gjort op med sine mængderabatter – og det begrænser både sukkerindtaget og madspildet. Kiwi har sænket prisen på økologi, og senest har Coop taget initiativ til det samme.

Men vi må ikke lade nogle få gode initiativer blive en sovepude for det videre arbejde.

Det er derfor, jeg har inviteret detailhandlen til dialog, så vi kan forpligte hinanden på at give danskerne flere og bedre muligheder for at vælge mad med omtanke.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00