DF: Lær dansk eller betal selv din tolk  

FORSLAG: Dansk Folkeparti vil have indført brugerbetaling på tolkebistand i blandt andet sundhedsvæsnet. Lægeforeningen advarer om, at forslaget kan skade patienterne og skabe endnu mere ulighed på sundhedsområdet.

Dansk Folkpartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, fastholder partiets forslag om brugerbetaling på tolkebistand trods hård kritik. 
Dansk Folkpartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, fastholder partiets forslag om brugerbetaling på tolkebistand trods hård kritik. Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Selvfølgelig vil der kunne opstå situationer, som ikke er så hensigtsmæssige. Men vi kan jo ikke tage ansvar for alt og alle. 

Martin Henriksen (DF)
Udlændingeordfører

Dansk Folkeparti er normalt fortaler for sundhedslovens bestemmelse om, at der skal være let og lige adgang til sundhedsvæsenet. Men den adgang gælder kun, hvis man taler dansk.

I et nyt beslutningsforslag foreslår partiet, at borgere, der ikke taler dansk, fremover selv skal betale for deres tolkebistand. Også i sundhedsvæsnet.

”Danskere taler dansk. Derfor har de ikke brug for tolkning, når de mødes med deres læge. Nogen synes, det er et vildt synspunkt. Men vi synes, det er meget afbalanceret,” siger Martin Henriksen, Dansk Folkepartis udlændingeordfører. 

Dokumentation

Dansk Folkeparti om beslutningsforslaget

Forslagsstillerne mener, at udlændinge, der har opholdt sig 2 år i Danmark, bør kunne stå på egne ben. Udlændinge, der har opholdt sig i Danmark i 2 år eller mere kan ikke forvente, at de offentlige instanser år efter år betaler for tolkning, fordi de pågældende ikke har lært det danske sprog.

Det er efter forslagsstillernes opfattelse urimeligt, at danske skatteborgere skal betale for at udlændinge ikke ønsker at lære det danske sprog.

Forslaget skal omfatte alle, der får ophold i Danmark efter udlændingelovens regler. Reglerne kan dog fraviges, hvis en person er alvorligt syg.

Med forslaget får udlændinge 2 år til at lære sproget, og såfremt de lærer sproget, vil de ikke blive belastet økonomisk af forslaget.

Brugerbetalingen skal gælde alle dele af det offentlige med undtagelse af det danske retsvæsen. Det vil sige, at der med forslaget foreslås brugerbetaling for tolkning til hospitaler, kommuner, skoler, børnehaver osv.

Forslaget vil kunne understøtte udlændinges incitament til at lære dansk hurtigst muligt for at kunne begå sig i samfundet, herunder i forhold til offentlige instanser, uden at have brug for tolkebistand.

 


0:000:00